Startskudd for Virkemiddelturné: Ta sats!

1. februar gikk virkemiddelturnéen av stabelen. Første stopp var Vadsø, hvor virkemiddelaktører møtte næringslivet ved Vadsø museum - Ruija Kvenmuseum.

– Vi er meget fornøyd med at vi nå samordner oss med noen av våre viktige samarbeidspartnere og møter kommuner og næringsliv på deres hjemmebane, sa fylkesråden for næring, plan og miljø, Karin Eriksen (Sp) da turnéplanen ble publisert.

Troms og Finnmark fylkeskommune, Innovasjon Norge, Forskningsrådet og næringshagene i regionen har startet på sin Virkemiddelturné: Ta sats!, hvor de skal på kommunebesøk for å treffe næringsliv, kommuner og utviklingsaktører.

Les hele saken og se turnétabell: Virkemiddelaktører på kommunebesøk

Man får møte fylkesråden på arrangementene i Lebesby, Vardø, Tana og Nesseby.

Næringen i Vadsø er fremoverlent

Daglig leder og prosjektleder i Trivselslaben, Vadsø kommune, Ulf Holsbø var en av flere som holdt innlegg. Han snakket om fremtidig fokus og satsing for Næringsfondet og bedriftsoppfølgingen i løpet av sin seanse.

– Jeg så i en rapport om Gaselle-bedrifter, de som har rask vekst på kort tid, at deres forretningsfokus er alfa og omega, forklarer han.

 Han trakk frem tre hovedgrupper.

– Du har de som raskt snuser opp markedsmuligheter og utnytter dette, de som fokuserer på konkurranse og effektivitet og den tredje gruppa er de som samarbeider med offentlig virksomhet og forskningsinstitusjoner, forklarer han.

Hans påstand er at dette er svært typisk for bedrifter i Vadsø. 

– Her i byen ser de markedsmulighetene og får butikk ut av det ganske raskt, forklarte Holsbø.

Krisepakke, samarbeid og potensial

Innovasjon Norge, regionkontor Arktis, v/ prosjektleder Sveinung Gabrielsen, fikk introdusere Innovasjon Norge og trakk frem krisepakken næringslivet i Øst-Finnmark har fått som følge av Russlands krigføring i Ukraina og medfølgende sanksjoner.

– Midlene har satt, og skal fortsette å sette, fylkeskommunen og kommunene i stand til å legge til rette for økt aktivitet, sysselsetting og verdiskapning basert på lokale utfordringer, behov og potensial, forklarte han.

Ellers fortalte han om hvordan Innovasjon Norge kan hjelpe bedrifter. Dette innebar kompetanse, kapital og nettverk.

– Vi tilbyr et vell av ekspertise skreddersydd for bedrifters behov, tildeler tilskudd og lån og gir tilgang til investorer, mentorer m.m., forklarte Gabrielsen.

Flere aktører

Øvrige innlegg kom fra Birger Mietinen AS som snakket om det å satse, fra lokal til regional aktør, Varangertunet AS som utforsket strategisk arbeid for vekst og testing av målrettet satsing og markedsføring. Linken Næringshage adresserte problemer knyttet ved å få ta i kvalifiserte ansatte, og tok opp deres nyeste prosjekt: Trainee Finnmark.

Det ble mulighet til å stille spørsmål til hverandre i løpet av kveldsarrangementet og flere gode dialoger og diskusjoner oppstod.

Til toppen