Arbeidsministeren roser ny rekrutteringsutdanning for flerspråklige

Miljøbilder med mennesker som prater med hverandre, sittende rundt bordet eller stående. Foto. - Klikk for stort bildeJames Daniel Mahadi er en av kandidatene som møtte ministeren på onsdag. Han kom til Norge fra Sør-Sudan for tre år siden. Nå går han et prepp-år som hjelper han til målet om å bli helsearbeider med fagbrev. Victor Omma/TFFK Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen møtte deltakere og medarbeidere på pilotprosjektet Prepp da hun var på Tromsø-besøk denne uken.

Vi har 28 flerspråklige kandidater som er på vei til å utdanne seg som enten helsefagarbeider eller kokk via samarbeidsprosjektet Prepp, som er nytt i år.

Dette er et årsprogram som forbereder personer med innvandrerbakgrunn til å ta fagbrev gjennom opplæring i fellesfag, norsk og yrkesnorsk, samtidig som de er ute i praksis innen sitt felt.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) roste den nye rekrutteringsutdanning som hjelper kandidatene med å skaffe seg formell kompetanse innen viktige arbeidsfelt.

Se bildegalleri nederst i saken

Tilpasset både kandidater og arbeidslivMann og kvinne poserer smilende til kamera, foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd for kunnskap og integrering Bjarne Rohde (SV) og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap). Victor Omma/TFFK

Prepp-kandidatene er fordelt på Tromsø, Alta, Kirkenes og Harstad. De har tre dager med opplæring via nettskolen i Troms og to dager ute i praksis.

 – Vi har en region med store avstander og spredt befolkning, derfor er det viktig med desentraliserte og fleksible opplæringsløp som dette. Her har vi et tilbud som tilpasses både til kandidatenes livssituasjon og arbeidslivets behov i de enkelte kommunene – og det er veldig bra, sier fylkesråd Bjarne Rohde (SV).

Tester nye metoder for språklæring

Prosjektleder i fylkeskommunen, Svenja Eidesen De Smedt, forteller at opplæringa på Prepp tilpasses til deltakernes språknivå og at de tester ut nye metoder for norskinnlæring med flerspråklig fagopplæring og yrkesnorsk.Kvinne med sort t-skjorte med Prepp-logo snakker til forsamlingen, foto. - Klikk for stort bildeProsjektleder Svenja De Smedt i fylkeskommunen presenterte prosjektet for ministeren og følget fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet under seansen på Otium Bo- og velferdssenter, onsdag 21. september. Victor Omma/TFFK

– Ved å benytte en digital læringsarena kan vi bruke alle de forskjellige språkene som en ressurs i opplæringen, for eksempel ved at en deltaker som snakker dari i Kirkenes kan diskutere faget med en annen deltaker med samme morsmål i Harstad, sier hun. 

Opplæringen skjer i samarbeid mellom Nettskolen Troms med stedlig oppfølging av lokale pedagoger, praksislærere, koordinatorer fra KS og fylkeskommunen og opplæringskontor for restaurant og matfag. Pilotprosjektet gjennomføres av fylkeskommunen, NAV og KS, i samarbeid med flere.

Bildegalleri:

Til toppen