Blir et anlegg i verdensklasse

Med fylkesrådets tildeling på 8 millioner kroner kan Havbruksstasjonen i Tromsø nå sette i gang med å ferdigstille siste del av RASforsk, landets mest moderne forskningsanlegg for resirkulering av vann.

To kvinner poserer foran kamera, den ene holder en stor sjekk. Foto.  - Klikk for stort bildeFylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene B. Bråthen (Sp), hadde onsdag gleden av å overrekke en sjekk på 8 millioner kroner til lede ved Havbruksstasjonen i Tromsø, Rita Sæther. Victor Omma/Troms og Finnmark fylkeskommune.

– En stadig større del av landbasert fiskeoppdrett bruker resirkuleringsteknologi for å utnytte vann- og energiressursene best mulig. Teknologien bak er derimot relativt ny i våre området og jeg anser det som svært viktig å optimalisere den til nordlige forhold. Det er nøyaktig dette som skal gjøres ved det ferdigstilte anlegget, uttaler fylkesråd Marlene B. Bråthen (Sp).

Havbruksstasjonen i Tromsø eies av UiT Norges Arktiske universitet og NOFIMA, og når siste byggetrinn er gjennomført vil Nord-Norge ha et enestående anlegg i verdensklasse.

Skal utvikle ny kompetanse 

RAS-anlegget ved Havbruksstasjonen vil inneholde topp moderne utstyr og fasiliteter tilrettelagt for forskning, undervisning og praktisk opplæring.

– Opprettere i Nord-Norge produserer nær halvparten av all laks og ørret på landsbasis. Så og si at næring er betydelig i landsdelen er en underdrivelse. At vi nå får et topp moderne anlegg hvor både næringen selv, men også lærere, elever og studenter innen feltet kan utvikle sin kompetanse vil ha stor betydning for fremtidens havbruk, sier fylkesråd Bråthen (Sp).   

Sluser, visningsrom og laboratorium

De 8 millionene skal blant annet brukes til å bygge sluse for å forhindre smittespredning, pedagogisk visningsrom for besøkende, analyselaboratorium med prøvetakingsutstyr, kjemkalielager, klekkeri og driftssentra for overvåking og batabehandling.

Tildelingen fra fylkeskommune utgjør 68% av de totale prosjektkostnadene på 11 800 000 for å ferdigstille siste del av RAS-anlegget ved Havbruksstasjonen i Tromsø.

Fra før har fylkeskommunen bidratt med 13,5 millioner kroner til opprettelsen av Havbruksstasjonen, som ble åpnet 11. januar 2023

Til toppen