Det nasjonale minoritetsteatret Kvääniteatteri er stiftet

Tre kvinner og en mann sitter ved et avlangt bord. De signerer et dokument. I bakgrunnen ser vi en bildevegg. Foto.  - Klikk for stort bildeDet var god stemning rundt bordet da Kvääniteatteri – Norges første kvenske kulturinstitusjon, offisielt ble stiftet. Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen signerte stiftelsesdokumentet, sammen med ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll, representant for Alta kommune, Tine Kvelstad og representant fra Vadsø kommune, Raymond Olufsen.

Lørdag 17.september stiftet Troms og Finnmark fylkeskommune sammen med Nordreisa, Alta og Vadsø kommune Kvääniteatteri AS. Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) deltok i møtet.

På kvelden var det urpremiere av teatrets først forestilling «Näkymätön kansa»/«Det usynlige folket».

Kvääniteatteri er den første kvenske kunstinstitusjon i Norge. Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) startet sin tale med å understreke betydningen av etableringen. 

I dag er Norge blitt større

I dag har Norge fått sin første kvenske kunstinstitusjon

I dag stiftet eierne det nasjonale minoritetsteatret Kvääniteatteri.

Gratulerer til oss alle!

 

Fire skuespillere på en mørk scene. I forgrunnen sitter en av de og spiller på et strengeinstrument.  Foto.  - Klikk for stort bildeDe fire skuespillerne på scenen; Astrid Serine Hoel, Ivar Beddari, Sara Maria Malieniemi Lindbach og Ørjan Steinsvik, gjorde sterkt inntrykk på både fylkesrådsleder Kristina Torbergsen og teateranmelderne.

 

 

Styrker og synliggjør kvensk språk og kultur 

I sin tale dro fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) videre frem viktigheten av å synliggjøre vår nordlige identitet.  

– Den kvenske kulturen har vært usynliggjort i Norge. Regionens oppgave er å styrke og synliggjøre vår kultur, og vi har støttet og fulgt med i utviklingen og har hatt som mål å etablere et kventeater. 

Teatret vil med sitt arbeid gjennom scenekunsten bidra til å løfte frem og videreutvikle kvensk kultur og språk.

Teatret som kunstform involverer mange uttrykk, som musikk, visuell kunst, litteratur og drama - og kvensk håndverk.

– Det er viktig å utvikle det kvenske språket og kulturen og jeg er glad for at teatret har som ambisjon og målsetting å ha kvensk språk på scenen. Nå gjelder det å få en skikkelig finansiering på plass, understreket Kristina Torbergsen (Ap).

Til toppen