Disse har fått tildelt gjesteatelieret i Tromsø i 2022

Bilde av et stort og hvitt murhus. I forgrunnen ser vi en grønn plen og trær.  - Klikk for stort bildeTroms fylkeskultursenter, også kalt Kysten, har et sterkt kunstfagmiljø. Foto: Troms fylkeskultursenter.15 kunstnere, kuratorer og kunstkritikere fra Norge og utlandet har fått tildelt opphold på gjesteatelieret på Troms fylkeskultursenter i 2022.

Troms og Finnmark fylkeskommune eier og driver gjesteatelieret på Troms fylkeskultursenter - Kysten i Tromsø og gjesteatelieret i Vadsø.

Gjesteatelierene er et tilbud til kunstnere, kunsthåndverkere og andre profesjonelle innen visuell kunst. Artist in residence-programmene knyttet til gjesteatelierene i Tromsø og Vadsø er en del av Troms og Finnmark fylkeskommunes satsing på visuell kunst, og er en viktig bidrag til  styrking av  samtidskunstscenen i regionen.

– Artist-in-Residence ordningene er svært viktige for at vår region skal holde følge og bidra inn i kunst- og kulturutviklingen på et nasjonalt og internasjonalt nivå. De er en del av fylkeskommunens strategi for å øke internasjonalt samarbeid og utveksling for kunstnere og institusjoner, og for å skape kontakt med resten av verden innenfor visuell kunst. Gjennom et samarbeid med lokale kunstaktører får publikum også bedre kjennskap til gjestende internasjonale kunstnere, sier fylkesråd for økonomi og kultur Ronald Wærnes (Sp).

På tross av koronapandemi kom det mange søknader inn til søknadsfristen 15. desember for gjesteopphold i 2022 ved Troms fylkeskultursenter.

I behandling av søknader ble det lagt vekt på samarbeid med profesjonelle aktører på Troms fylkeskultursenter og lokale aktører i det visuelle kunstfeltet, søkers prosjektbeskrivelse for opphold, samt tiltakets betydning for det visuelle kunstfeltet og publikum i vår region.

Gjesteopphold 2022

I det kommende året skal flere kunstnere fra landsdelen ha et lengre arbeidsopphold på Troms fylkeskultursenter.

Tine Surel Lange fra Ramberg er lydkunstner, hun har i 2022 et fordypningsstipend fra Komponistenes Vederlagsfond og skal bl.a. jobbe med bestillingsverk til LIAF 2022, og nye verk som har premiere i Helsinki, Bergen og Kiel.

Kunstner Marte Lill Somby og duojar Anne Kaare Kemi fra Karasjok skal jobbe med kunstproduksjon, og ønsker å knytte og styrke kontakt med kunstmiljøet i Tromsø.

Linn Rebekka Åmo fra Bodø har et særegent kunstnerisk uttrykk innen tekstilkunst, og vil bruke gjesteoppholdet i Tromsø til kunstnerisk utvikling.

Martijn in 't Veld (Berlin, GER/NL) har laget visuell profil for The Artic Art Book Fair (AABF) og vil fortsette samarbeid med MONDO Books om Mini Mondo konseptet, samt jobbe med ny kunstbarnebok.

Caroline Arianne Bergeron, Jocelyne Thibault  og Marie-Claude Gendron (CAN) er kunstnere fra Montréal med grafikk som hovedfelt. Deres gjesteopphold er en del av samarbeidet mellom  L’Impremerie i Montréal og Prima Ink v/ Silvia Martinez, som er grafikkverkstedsansvarlig på Troms fylkeskultursenter. Kunstnere fra Canada vil holde en workshop i miljøvennlige grafiske teknikker, og ha artist talk under sitt opphold i Tromsø.

Barentsregionen

Samarbeid innen det visuelle kunstfeltet i Barentsregionen styrkes ytterligere gjennom gjesteopphold av flere kunstnere og kunstkritikere fra regionen.

Savu Emanuel Korteniemi fra Rovaniemi (FIN) skal jobbe med et konkret prosjekt "Viimeinen" i Tromsø, samarbeide med andre kunstnere, ta i bruk fellesverksteder, bli kjent med det lokale kunstmiljøet. Savu har tilknytning til Tornedalen og den finske siden av Meänmaa.

Lena Stenberg fra Kiruna (SE) skal under sitt opphold i Tromsø gjøre researchi forbindelse med prosjektet «Gränser», om Tromsøs samiske historie og kunstnerens familiehistorie. Utstillingen vises på Sámi Dáiddaguovddáš i 2023. Stenbergs kunstneriske  praksis beveger seg mellom skildring av historiske refleksjoner og politiske spørsmål. Hun jobber med skulptur, installasjoner og fotografi.

Kunstkritikk

Gjennom å tilby gjesteopphold til kunstkritikere fra Norge og utlandet viderefører fylkeskommunen satsingen på kunstkritikk i regionen.

I 2022 skal flere kunstkritikere og skribenter ha gjesteopphold i Tromsø:

Amanda Hakoköngäs fra Tervola (FIN), Silvia Colombo fra Luleå (SE), tidligere redaktør for grønlandske kulturtidsskrift Neriusaaq, Stine Lundberg Hansen nå bosatt i Vordingborg (DK); redaktør for Norsk kunstårbok Susanne Christensen og Carina Elisabeth Beddari, fast kritiker i Morgenbladet.

Til toppen