Dugnad for hjertespråket

Plakaten til samiskspråkuke 2021.  - Klikk for stort bilde – Bli med å løft det samiske språket opp og fram, oppfordrer fylkesråd Ann Toril Eriksen Balto (Sp) i anledning Samisk språkuke.  

Loga sámegillii

For tredje år på rad inviterer Sametinget hele Norge til å bli med på en felles samfunnsdugnad for å synliggjøre og øke kunnskapen om samiske språk. Samisk språkuke arrangeres 25. til 31. oktober.

Dette er en uke hvor hjertespråket skal synes og høres overalt. Jeg håper så mange som mulig blir med å løfter det samiske språket opp og fram.

Fylkesråd Anne Toril Eriksen Balto (Sp)

Hun understreker at alle kan delta, også de som ikke har forkunnskaper om samisk språk.

– Det er jo derfor denne uken er så viktig, du trenger ikke være ekspert. Det viktigste er at språket synes og høres. Hva med å si «bures» i sted for «hei» når du møter en venn. Eller «giitu» istedenfor «takk»? Det koster så lite, men for oss samer, betyr det så mye.

Fylkeskommunen i førersete

I fylkeskommunens høringsuttalelse om forslag til endringer i samelovens språkregler framkommer det at fylkeskommunen skal være i førersete for å styrke samisk språk, kultur og levesett.

– Fylket vårt rommer en stor samisk befolkning, og vi har derfor et naturlig ansvar for å støtte og trygge samiske språk. Mitt håp er at vi med den reviderte loven får en reel likestilling av samisk og norsk, uttaler fylkesråd Eriksen Balto (Sp).

Flere hjul er allerede satt i sving, og fylkeskommunen har blant annet en innholdsrik samisk versjon av sin hovednettside. Den offentlige tannhelsetjenesten oversetter mer av sitt informasjonsmateriell til samisk, og i kollektivtrafikken blir mer informasjon gitt på samisk.

– Se deg ekstra godt om neste gang du tar bussen i Finnmark eller Tromsø by, sier fylkesråden med et glimt i øyet. Og husk, dette er bare starten.

Mange arrangementer 

Under Samisk språkuke foregår det mange store og små arrangementer over hele landet.

Her kan du finne et arrangement nær deg

Til toppen