EU-ambassadøren rev av sokkene og kastet seg ut i sjøen

 Spesialutsendingen og hans kollega sammen med fylkesordføreren i fjæra på Sommarøy - Klikk for stort bildeEtter lange konferansedager gjør det seg godt med litt ordentlig friskluft på yttersia. Victor Nicolai Omma/Troms og Finnmark fylkeskommune      

EUs Spesialutsending for Arktis fikk seg en forfriskende pause fra konferansesalen da han ble med fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) på en tur ut til Sommarøy midt under Arctic Frontiers.

It’s nice to get away and see real life.

Det sa Spesialutsendingen for Arktis – som fungerer som en ambassadør for hele regionen – under turen som fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) hadde invitert han og EU-kollega Jose Miguel Roncero Martin fra generaldirektoratet for hav og fiskeri til å bli med på.

Turen onsdag gikk til Sommarøy slik at de fikk se et levende fiskevær på yttersida av Troms mens de utvekslet erfaringen innen blant annet kystplanlegging – som EU jobber med å styrke seg på.

Gruppa som deltok. - Klikk for stort bildeGjestene er interessert i å lære fra vår region. (f.v.) Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap), Jose Miguel Roncero Martin (EU Maritime & Fish), Michael Mann (EU Special Envoy for the Arctic), Nils-Kristian Sørheim Nilsen (direktør, North Norway European Office), Jan-Gunnar Winther (direktør, Senter for hav og Arktis) Victor Omma/Troms og Finnmark fylkeskommune – Vanskelig å sette pris på fra Brussels

Michael Mann forteller at det var godt å komme seg litt vekk fra konferansen og oppleve litt av det ekte liv i en kystperle i Arktis.

Because one of the things we stress is that the Arctic isn’t just a place full of ice and polar bears.

Han påpeker at EU utvikler ny politikk for Arktis, men at denne ukens Tromsø-besøk er en av de første mulighetene siden før pandemien, for dem til å møte venner og samarbeidspartnere i Arktis – og ikke minst folk som bor her.

There are people living here and working here.

Og han mener det er mye å lære ved å gjøre nettopp det. For det er vanskelig å sette pris på hvordan livet fungerer her nord hvis man kun sitter på et kontor i Brussel, ifølge spesialutsendingen.

 

– Dessuten er det bare utrolig vakkert her, tilføyer den avslappede ambassadøren.

– Viktig å vise fram mangfoldet

– Det er viktig at EU-folkene kommer seg litt ut av de store byene, sier Mo, som håper besøket hjelper dem å få forståelse for både forholdene vi lever i og utfordringene vi opplever i nord, sier fylkesrådslederen, som påpeker at vi blir påvirket av beslutninger som fattes i Brussel selv om Norge ikke er medlem av EU.

Fylkesrådslederen håper turen hjelper EU-representantene å få forståelse for både forholdene og utfordringene som  nord.

– Sommarøy representerer kystkultur, men står også i møte med nye store næringer som reiseliv, sier Mo og påpeker at det er viktig å vise fram mangfoldet som samfunn langs kysten har å by på.

 Balanse mellom bevaring og bruk

– EU har kommet kortere enn Norge når det gjelder kystsoneforvaltning, som vi har mye god erfaring med blant annet fra Troms, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Senter for hav og Arktis, som også var med på turen.

Winther forteller at den store utfordringen er å få den riktige balansen mellom bevaring og bruk. Han utdyper at det for eksempel gjelder balansen mellom næringsaktivitet og det å ivareta et økosystem – som han understreker at også trenger å være ved god helse for å få ressurser som vi kan høste.

– Vi er avhengig av naturen og derfor er vi avhengig av bærekraftig naturforvaltning. Både knyttet til bruk og vern og utvikling, sier fylkesrådslederen.

Til toppen