It’s nice to get away and see real life.
Det sa Spesialutsendingen for Arktis – som fungerer som en ambassadør for hele regionen – under turen som fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) hadde invitert han og EU-kollega Jose Miguel Roncero Martin fra generaldirektoratet for hav og fiskeri til å bli med på.
Turen onsdag gikk til Sommarøy slik at de fikk se et levende fiskevær på yttersida av Troms mens de utvekslet erfaringen innen blant annet kystplanlegging – som EU jobber med å styrke seg på.
Gjestene er interessert i å lære fra vår region. (f.v.) Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap), Jose Miguel Roncero Martin (EU Maritime & Fish), Michael Mann (EU Special Envoy for the Arctic), Nils-Kristian Sørheim Nilsen (direktør, North Norway European Office), Jan-Gunnar Winther (direktør, Senter for hav og Arktis)
Victor Omma/Troms og Finnmark fylkeskommune
– Vanskelig å sette pris på fra Brussels
Michael Mann forteller at det var godt å komme seg litt vekk fra konferansen og oppleve litt av det ekte liv i en kystperle i Arktis.
Because one of the things we stress is that the Arctic isn’t just a place full of ice and polar bears.
Han påpeker at EU utvikler ny politikk for Arktis, men at denne ukens Tromsø-besøk er en av de første mulighetene siden før pandemien, for dem til å møte venner og samarbeidspartnere i Arktis – og ikke minst folk som bor her.
There are people living here and working here.
Og han mener det er mye å lære ved å gjøre nettopp det. For det er vanskelig å sette pris på hvordan livet fungerer her nord hvis man kun sitter på et kontor i Brussel, ifølge spesialutsendingen.
Han lot seg lett gripe av muligheten for å føle sjøen på kroppen. | Fotograf: Victor Omma/Troms og Finnmark fylkeskommune
– Dessuten er det bare utrolig vakkert her, tilføyer den avslappede ambassadøren.
– Viktig å vise fram mangfoldet
– Det er viktig at EU-folkene kommer seg litt ut av de store byene, sier Mo, som håper besøket hjelper dem å få forståelse for både forholdene vi lever i og utfordringene vi opplever i nord, sier fylkesrådslederen, som påpeker at vi blir påvirket av beslutninger som fattes i Brussel selv om Norge ikke er medlem av EU.
Fylkesrådslederen håper turen hjelper EU-representantene å få forståelse for både forholdene og utfordringene som nord.
– Sommarøy representerer kystkultur, men står også i møte med nye store næringer som reiseliv, sier Mo og påpeker at det er viktig å vise fram mangfoldet som samfunn langs kysten har å by på.
Bjørn Inge Mo og Jan-Gunnar Winther, direktør ved Senter for hav og Arktis. | Fotograf: Else Welde/Senter for hav og Arktis
Balanse mellom bevaring og bruk
– EU har kommet kortere enn Norge når det gjelder kystsoneforvaltning, som vi har mye god erfaring med blant annet fra Troms, sier direktør Jan-Gunnar Winther i Senter for hav og Arktis, som også var med på turen.
Winther forteller at den store utfordringen er å få den riktige balansen mellom bevaring og bruk. Han utdyper at det for eksempel gjelder balansen mellom næringsaktivitet og det å ivareta et økosystem – som han understreker at også trenger å være ved god helse for å få ressurser som vi kan høste.
– Vi er avhengig av naturen og derfor er vi avhengig av bærekraftig naturforvaltning. Både knyttet til bruk og vern og utvikling, sier fylkesrådslederen.