– Gjenreis Husbanken!

Fylkesråd Bjørn Inge Mo sier at han ønsker en gjenreisning av Husbanken. Foto: Harald F. Hereide - Klikk for stort bildeFylkesråd Bjørn Inge Mo sier at han ønsker en gjenreisning av Husbanken. Foto: Harald F. HereideHusbanken må gjenreises til å bli det den var ment for: Nemlig hjelp for unge til å bygge eller kjøpe seg bolig.

Det er det klare budskapet fra fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) i Troms og Finnmark fylkeskommune. Han mener at regjeringa har demontert Husbanken og gitt all boligfinansiering til de private bankene.

Distriktsuvennlig

– Det handler om retten til egen bolig. I storbyer og i hovedstaden er det et knalltøft marked med et svært høyt prisnivå. Det må ikke være sånn i dette landet at du må ha rike foreldre for å skaffe deg hus. Med egenkapitalkravet blir husdrømmen nesten uoppnåelig for mange. Så det er en sosial dimensjon i dette, sier Mo.

Hjelp til å bo

– Jeg registrerer at privatbankene har tatt over det Husbanken stod for. Samtidig ser vi at det er befolkningsnedgang i kommunene, og i store deler av kommunene i Troms og Finnmark. Dette kan vi motvirke ved å sørge for en god og rimeligere boligfinansiering. Vi, særlig her i nord, må ha et aktivt bosettingsperspektiv: Når det er her folk vil bo og jobbe, så må vi ha en boligpolitikk som matcher.

 Vi må skaffe landet en bedre, og mer solid, ordning. Så en gjenreisning av Husbanken kommer til å bli en viktig oppgave for ei ny, rødgrønn regjering, avslutter fylkesrådslederen.

Til toppen