Glad for utslippstopp

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo møtte viseguvernøren i Murmansk, Olga Kuznetsova under Kirkeneskonferansen. - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Bjørn Inge Mo møtte viseguvernøren i Murmansk, Olga Kuznetsova under Kirkeneskonferansen. Foto: Trond Magne Henriksen – Samarbeid med Murmansk er viktig, men jeg er spesielt glad for at utslippene fra Nikelverket stoppes.

Det sa fylkesrådsleder for Troms og Finnmark fylkeskommune, Bjørn Inge Mo, etter et møte (under Kirkeneskonferansen) med viseguvernøren i Murmansk, Olga Kuznetsova. Hun kunne fortelle at de enorme utslippene fra nikkelverkene rett over grensa skal bli borte i løpet av året. Dette satte Mo stor pris på, og la til at når ei slik miljøutfordring blir borte, så er det godt for både miljøet og lokalbefolkninga på begge sider.

Historisk samarbeid

Mo ønsket fortsatt godt samarbeid med Murmansk da dette også er med i den politiske plattformen til Troms og Finnmark. Norge skal lage en ny nordområdemelding, mens Russland skal lage sin arktiske strategi.

– Troms og Finnmark er invitert til å ha en nøkkelrolle her. Vi skal bidra og ha fokus på de beste løsningene. Jeg tror vi har mange felles utfordringer, som miljø, men også folketallsutviklinga, sa han.

Nye møter

Fylkesrådslederen skal til Murmansk med Stortingets utenrikskomite i vinter, og vil også delta under frigjøringsjubileet den 9. mai i Murmansk.

 Vi vil prioritere arbeidet mot våre grenseområder, var budskapet hans og det hilset Kuznetsova velkomment.

Han takket Murmansk for initiativet til å arrangere "Barents Davos" i Murmansk og at fylkeskommunen deltar på norsk-russiske grensesamarbeidsdager.

Mo lanserte under sin tale på konferansen opprettelse av et arktisk kompetanseforum.

Til toppen