Kjærlighet, laks og fraflytting

Her ser man en mann i dress som diskuterer engasjert. Ved siden av han ser man er kvinne. Foran han sitter en mann med dress. - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) i prat med guvernør i Nenets, og nå påtroppende formann i Barents Regionråd, Yuri Bezdudny. Sunniva Tønsberg Gaski  Partene i Barentssamarbeidet møtes i Tromsø denne uken. Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) åpnet Regionrådet i dag - og møtte den russiske guvernøren i Nenets.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg har en stor forkjærlighet for arbeidet vi gjør for ungdom. De unge i Barentsregionen er fremtiden vår, sa Mo da han åpnet Regionrådet.

Her ser vi en mann prate i en mikrofon, han har på seg dress, vi ser mange mennesker i salen. - Klikk for stort bildeMo åpnet Regionrådet på The Edge i Tromsø den 25. oktober. Sunniva Tønsberg Gaski I disse dager møter Barentsrådet på regionalt og nasjonalt nivå i Tromsø. Norge har vært vertskap på nasjonalt nivå siden oktober 2019, nå er det Finland sin tur.

På regionalt nivå er det Västerbotten, Sverige som har hatt formannskapet. I dag gikk den over til Nenets, øst for Murmansk fylke i Russland.

 

Barentssamarbeidet 

Barentssamarbeidet har siden etableringen i 1993 (Kirkeneserklæringen) bidratt til tillitsbygging og konstruktivt samarbeid over grensene i nord om felles muligheter og utfordringer. Barentssamarbeidet utgjør gjennom sine to pilarer - det statlige (Barentsrådet) og det regionale (Regionrådet) samarbeidet - en unik struktur. (Kilde: Regjeringen.no)

To ledere med én tydelig felles utfordring: unge flytter fra regionen

Det var en jovial tone da Mo møtte sin kollega og påtroppende formann i Barents Regionråd, Yuri Bezdudnyi fra Nenets.

Her ser vi en mann fra siden, han har på seg dress og taler med mikrofon. - Klikk for stort bildeFormann i Barents Regionråd, Yuri Bezdudnyi, fra Nenets. Sunniva Tønsberg Gaski  Lederne fra de to regionene har mye til felles.

– I Barentsregionen deler vi mange muligheter og utfordringer. Den flotte naturen så jeg allerede ved innflyvningen til Tromsø, landskapet og naturen har vi felles. Jeg visste at jeg var i nordområdene, forteller Bezdudnyi.

Mo trekker fram demografiske utfordringer som alle landene i Barentsregionen deler.

– Vi ser at ungdom flytter ut når de skal studere, og de kommer ikke tilbake. Til tross for økonomiske goder om tilbakebetaling av deler av studielån, forklarer han.

I Nenets finnes det også ordninger som skal bidra til at ungdom vender hjem etter endt studieløp.

– Her har vi en ordning at studenter som vender hjem får sin utdanning gratis. Det fungerer godt, sett bort fra at kvinner ofte finner kjærligheten mens de er ute og studerer og dermed ikke kommer tilbake til tross for økonomiske virkemidler. Kjærligheten til en livsledsager er sterkere enn kjærligheten til regionen, smiler den påtroppende Barentsrådslederen. 

Matressurser i fokus og en invitasjon til Nenets

Det som skiller Nenets og Troms og Finnmark er at havområdene ikke fryser og at logistikken om tilførsel av varer kan skje gjennom hele året. I Nenets fryser landskapet til is og det er bare mulig å få tilførsel av varer med fly.

– Det betyr at vi er selvforsynt med det aller meste. Våre 2000 kyr gir oss de literne med melk og andre meieriprodukter vi har behov for og vi sørger for at barna i barnehagen får ordentlig og naturlig mat, forklarer Bezdudnyi.

Han legger til at den norske yoghurt naturell smaker fantastisk. 

Tilgang på naturressurser er felles for regionene selv om Nenets har rik tilgang på villaks, mens det på norsk side er oppdrettslaks som ligger på matfatet i norske hjem. 

Her ser vi to menn i dress som håndhilser over et bord, begge smiler. Det er noen mennesker rundt dem. - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) trykker hånden til påtroppende formann i Barents Regionråd, Yuri Bezdudnyi, fra Nenets. Sunniva Tønsberg Gaski Bjørn Inge Mo ble, over bordet, invitert til Nenets for å diskutere felles utfordringer som er avgjørende for Barentsregionens framtid - hvordan få de unge til å bli værende i regionen.

– Vi må sammen legge til rette for tilbud innen kunst, kultur og utdanning slik at våre regioner fremstår som attraktive for unge mennesker. Dette vil være prioriteringer i Nenets’ formannskap og noe som Troms og Finnmark fylkeskommune vil bidra til, avsluttet Mo.

Å forby unge kvinner kjærligheten utenfor regionen, er de to kollegaene sant enige om at ikke er veien å gå. 

Til toppen