Klart for etablering av Kvääniteatteri AS

Fylkesråd Ronald Wærnes smiler i grønne omgivelser utenfor fylkeshuset i Vadsø. - Klikk for stort bildeFylkesråd for økonomi og kultur Ronald Wærnes (Sp). Foto: Sunniva Tønsberg Gaski/TFFKTroms og Finnmark fylkesting går inn som hovedeiere i den ferske scenekunstinstitusjonen i nord; Kvääniteatteri – Kventeateret AS.

Det vedtok fylkestinget tirsdag. Nå forventer fylkestinget at også Kulturdepartementet går inn med driftsstøtte til teateret slik at aktiviteten kan fortsette.

– Etableringen av Kvääniteatteri – Kventeateret er et av de mest spennende prosjektene i den kvenske revitaliseringen som har skjedd de siste årene, og det er nå på tide med en mer stabil og permanent drift. Prosjektgruppa har gjort et godt og solid arbeid, det var derfor enkelt for fylkesrådet å si ja til et medeierskap, sier fylkesråd for økonomi og kultur, Ronald Wærnes (Sp).

Tre-stammers-møte

Fylkesråden fremhever regionen som et tre-stammers-møte, og mener at en kvensk scenekunstinstitusjon har en viktig rolle for utvikling av språk og identitet i nord, sammen med samisk og norsk språk og kultur:

– Det er bare å se på rollen Det samiske nasjonalteateret Beaivváš har spilt for utviklingen av samisk språk, kultur, identitet, musikk og scenekunst gjennom årene. Nå håper vi Kvääniteatteri kan få en lignende kraft som Beaivváš og Hålogaland teater har hatt for landsdelen siden 70-tallet.

Miljøvennlig konsept

Komitèleder Tommy Berg (SV) er også er svært glad for vedtaket til et enstemmig fylkesting, og er særlig begeistret over konseptet Vihrinen teatteri – Det grønne teateret:Fylkestingsrepresentant og komitéleder Tommy Berg - Klikk for stort bildeTommy Berg (SV). Foto: Lars Åke Andersen.  

– Kvääniteatteri er et miljøvennlig konsept som vil bruke eksisterende bygg og satse på gjenbruk og samarbeid med andre institusjoner. Kvensk språk og kultur er virkelig i vinden og det skal vi være med på å støtte og utvikle.  Som teatermann gleder jeg meg til premieren i september og er spent på hva teateret med teatersjef Frank Jørstad i spissen kan klare å utrette framover.

Aksjekapitalen er satt til 100 000 kroner. Troms og Finnmark fylkeskommune har vedtatt å kjøpe inntil 65 prosent av aksjene og går dermed inn i et eierskap sammen Nordreisa kommune (25 prosent), Alta kommune (5 prosent) og Vadsø kommune (5 prosent).

Se dokumenter til sak 42/22 her

Til toppen