Oikhein hyvvää kväänikansan päivää!

Fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) åpnet i dag fylkestinget med en hilsen til kvenfolket. Han benyttet anledningen til å takke ildsjelene som i årevis har stått på for å synliggjøre den kvenske kulturarven.

En mann i blå blazer står på en talerstol. Foto.  - Klikk for stort bildeFylkesordfører Bech (Ap) oppfordret alle til å ta del i feiringen av Kväänikansan päivä – Kvenfolkets dag. Troms og Finnmark fylkeskommune.

Kjære fylkestingsrepresentanter,

Kjære kvenfolket,

Kjære alle sammen.

I dag 16. mars, vaier det kvenske flagget foran fylkeshuset for 5. gang. I 2018 ble det heist for første gang etter at de kvenske organisasjonene ble enige om hvilken dag som skal være Kvenfolkets dag, eller Kväänikansan päivä – som det heter på kvensk. Nemlig 16. mars.

Flagget, med den vakre, gule kvenrosa har funnet sin rettmessige plass i offentligheten - ved siden av det norske og det samiske flagget.

Stadig flere kommuner fra nord til sør i Norge har valgt å gjøre heise flagget denne dagen. Det er gledelig å se.

Den kvenske vinden er i ferd med å spre seg over hele landet.

Det forteller oss at bevisstheten om at det finnes en kvensk befolkning i Norge blir stadig større. En som virkelig har bidratt til det, er forfatteren Ingebjørg Arvola som i fjor vant Brageprisen for årets beste roman med «Kniven i ilden». Romanen skildrer godt hvordan det var å være finsk innvandrer til Finnmark på 1800-tallet og gir med det viktig kunnskap til mange lesere.

I Troms og Finnmark bygges kvensk språk og kultur stein for stein.

Ildsjeler har i årevis stått på for å synliggjøre denne delen av kulturarven vår. Jeg må benytte anledningen til å takke dem. Uten denne innsatsen ville vi aldri vært der vi er i dag.

De siste årene har det også blitt etablert viktige kvenske institusjoner som kan bidra med enda større kraft i den kvenske revitaliseringsprosessen

Vi har nå språksentre i Porsanger, Vadsø, Kvænangen og Storfjord. Og i år blir det også etablert et nytt språksenter i Alta etter noen års arbeid. Gratulerer med det! Dette er viktige møteplasser og arenaer for språkinnlæring.

Men ikke minst har vi fått to institusjoner som også markerer seg nasjonalt. Kvääniteatteri, som fylkeskommunen var med på å etablere i høst, markerte seg med et brak, med sin aller første forestilling – Det usynlige folket / Näkymätön kansa som ble svært godt mottatt.

Vi gleder oss til fortsettelsen.

I tillegg må jeg gratulere Ruija kvenmuseum i Vadsø for nominasjonen til årets museum 2023. I selskap med Naturhistorisk museum og Munchmuseet er det en stor anerkjennelse av museets arbeid og høye kvalitet.

Ifølge museet selv er deres oppdrag «å synliggjøre en historisk, språklig og kulturell tradisjon og identitet, som på grunn av brutal og hardhendt fornorskningspolitikk var i ferd med å bli visket ut». Vi krysser fingre for nominasjonen og ser fram til kåringen av Årets museum 2023.

Senere i år kommer også rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen. Det kommer nok til å bli krevende for mange parter.

Her i nord har tre folkegrupper levd sammen skulder ved skulder i lang tid. La oss fortsette med det i tiden som kommer og se det beste i hverandre.

I dag skal vi feire og glede oss over Kvenfolkets dag og alt det positive som skjer over hele landet. Jeg oppfordrer alle til å ta del i de arrangementene som finnes der du bor.

Benytt dagen til å bli bedre kjent med vår kvenske og norskfinske kulturarv gjennom film, bøker, foredrag eller på andre måter.  

Gratulerer så mye med kvenfolkets dag!

Oikhein hyvvää kväänikansan päivää!

Lihkku kvena álbmotbeivviin!

Til toppen