– Rapporten angår oss alle

Fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) ønsket i dag 140 deltakere velkommen til en todagers konferanse, hvor rapporten til Sannhets- og forsoningskommisjonen står i sentrum. 

En mann i kofte står på en talerstol. Foto.  - Klikk for stort bildeFylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap). Hanne Lille/Troms og Finnmark fylkeskommune.

Hovedspørsmålet som stilles under konferansen er: Hvor går veien videre for Troms og Finnmark? 

I sin åpningstale trakk fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) fram at Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport angår oss alle. Han oppfordret videre alle til å bære sin historie med stolthet. 

– I dag kan vi se vegskilt på norsk, samisk og kvensk. Det forteller en mye sannere historie om stedene vi passerer enn om skiltene kun stod på norsk. Det forteller om flerspråklighet, en mangfoldig befolkning og mangfoldige liv. Den historia kan man være stolt av i Troms og Finnmark i dag. Det forener oss.

Fylkeskommunen har allerede tatt grep

I sitt innlegg til konferansen la fylkesråd Ole Kristian Josefsen (Sp) fram fylkesrådets perspektiver og oppfølging av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. 

Han fortalte blant annet at fylkeskommunen allerede har tatt grep i forsoningsprosessen.  

For at alle elever og lærere i de videregående skolene i Troms skal få økt kunnskap om kommisjonsrapporten på både et faglig og menneskelig plan, har fylkeskommunen invitert Det samiske nasjonalteatret Beaivváš, Kvääniteatteri og Hålogaland teater til å utarbeide en forestilling som er basert på Sannhets- og forsoningskommisjonens funn og innsikter. 

Forestillingen skal vises skoleåret 2024-2025. 

Hele talen til fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) og innlegget til fylkesråd Ole Kristian Josefsen (Sp) kan leses under bildegalleriet. 

Her kan du lese innleggene 

Følg konferansen 

Du kan følge konferansen direkte på vår web-TV. 

Gå til web-TV

Opptak av konferansen vil ligge tilgjengelig på nett i tre uker. 

Se hele konferanseprogrammet her

Til toppen