Samlet film-Norge til åpningskonferanse på TIFF

Første dag av Tromsø Internasjonale Filmfestival ble sparket i gang med filmpolitisk åpningskonferanse på Storgata Camping. 

Mennesker på konferanse. Foto - Klikk for stort bildeFylkesråd Ronald Wærnes (Sp) ønsket velkommen under Åpningskonferansen på TIFF 2023 Troms og Finnmark fylkeskommune

Mandag 16. januar startet Tromsø Internasjonale Filmfestival - TIFF. Noen av de viktigste aktørene i film-Norge var samlet på Storgata Camping for den årlige Åpningskonferansen. 

Åpningskonferansen presenterer kommende prosjekter og tar for seg de mest aktuelle debattene i norsk film- og tv-bransje. Her deltar sentrale kulturpolitikere og filmfolk fra hele landet. Troms og Finnmark fylkeskommune arrangerer konferansen sammen TIFF. Årets er den 18. i rekken. 

Fylkesråd for økonomi og kultur Ronald Wærnes (Sp) åpnet konferansen. 

– Velkommen til nord og Tromsøs Internasjonale Filmfestival, sier fylkesråden og fortsetter: 

Med TIFF starter vi det nasjonale filmåret. Og igjen med en åpningsfilm fra nord, om nord, med La Elva Leve av Ole Giæver. En historie som berører samspillet mellom areal, naturressurser og samiske rettigheter – et høyaktuelt tema. 

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) deltok og tale på konferansen, som bestod av flere faglige innslag. Blant annet ga produsent Maria Ekerhovd i MER film – selskapet som står bak Ellos Eatnu La elva leve og Krigsseilerne – konferansen et innblikk i hvordan de lykkes med film fra et regionalt ståsted.

 

Kraftsenter i nord  

Oppbygningen av de regionale filmvirksomhetene var et viktig tema. I Nord-Norge har Jostein Ryssevik laget en utredning for de tre filmvirksomhetene Nordnorsk Filmsenter, Filmfond Nord og Nordnorsk Filmkommisjon. Rapporten ble presentert på konferansen, og resultatet er at filmvirksomhetene anbefaler eierne – Troms og Finnmark fylkeskommune og Nordland fylkeskommune – å slå de sammen til en enhet. 

– Nord-Norge er et kraftsenter med en felles filmsatsing, sier fylkesråd Wærnes og fortsetter: 

– Aktørene i nord samarbeider godt, lytter til hverandre og definerer felles utfordringer gjennom tett dialog med oss. Dette gir resultater. Filmsatsingen i nord har alltid vært fremoverlent og i forkant av den nasjonale filmpolitikken.

– Styrene i Nordnorsk Filmsenter, Filmfond Nord og Nordnorsk Filmkommisjon mener en juridisk sammenslåing av våre tre organisasjoner til ett selskap vil utløse en samordnet og helhetlig strategi for å styrke den audiovisuelle bransjen i Nord-Norge og gjøre landsdelen til en attraktiv filmlokasjon, sier Wærnes.

Til toppen