Sápmipremiere på ÁRRAN 360° under Tromsø internasjonale filmfestival

Verdens største spesialbygde lávvu er satt opp utenfor Hålogaland Teater. På innsiden ruller seks originale 360-filmer over et 28 meter lerret.

Mennesker sitter og ser på en skjerm som spenner rundt hele rommet. Høyttalere henger over dem. På skjermen vises logoene OCA "Office for Comtemparary Art" og "The Sami Pavilion". Foto. - Klikk for stort bilde Sebastian Wilches/TIFF

Tirsdag 17. januar var det duket for Norges- og Sápmipremiere på ÁRRAN 360° under Tromsø internasjonale filmfestival – TIFF.

ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi. Filmene ruller over et 28 meter lerret rundt innsiden av en spesialbygd lávvu som er anslått til å være verdens største.

En stor lavvu som er lett snølagt. Mørkt ute. Foto. - Klikk for stort bilde Sebastian Wilches/TIFF

Prosjektet hadde verdensdebut i Venezia i høst, men vises for første gang i Sápmi under Tromsø internasjonale filmfestival 2023.

– TIFF har allerede i mange år hatt fokus på urfolksfilm, og vi ser hvordan bransjen hos oss i nord jobber tett sammen om å løfte alle de stemmene og fortellingene vi ønsker å formidle til verden gjennom film, sier fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap).

– ÁRRAN 360 er et prosjekt som definitivt har tatt sats og er langt forbi hoppkanten. Det er produksjon og visning av dramafilm på en helt ny måte. Vi er utrolig stolt av å ha Internasjonal Samisk Filminstitutt i vår region. sier hun.

Kvinne smiler og ser mot kamera foran en stor lavvo. Det er mørkt ute og snø på bakken. - Klikk for stort bilde Thomas Birkeland/TFFK

Gjøres tilgjengelig for hjemmepublikum

ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.

Prosjektet presenteres i Norge og Sápmi av Tromsø internasjonale filmfestival og International Sámi Film Institute med finansiell støtte fra Troms og Finnmark Fylkeskommune.

– Det er viktig at den samiske kulturen, de samiske stemmene og fortellingen både synes og høres på den internasjonale arenaen. Troms og Finnmark fylkeskommune har gitt støtte til prosjektets realisering her under TIFF, fordi det for oss, er viktig at de store prosjektene, opplevelsene og øyeblikkene også blir tilgjengelig for et hjemmepublikum, i den regionen som stemmene og fortellingene kommer fra. De må også synes og høres her hjemme, sier fylkesrådslederen.

Til toppen