Stor interesse for hydrogenkonferanse i Vadsø

Mange mennesker sitter på konferanse i en stor sal. Det er en presentasjon på en stor skjerm i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeDeltakere under konferanse Hydrogensone Arktis som blir avholdt i Vadsø, med befaring i Berlevåg. Sunniva Tønsberg Gaski

Over 70 meldte seg på til hydrogenkonferansen i Vadsø denne uka, nesten dobbelt så mange som arrangøren hadde mål om.

Blant deltakerne og innleggsholderne på konferansen var statssekretær Kjersti Bjørnstad (Ap) i Kommunal- og moderniseringsdepartmentet (KMD).

Hun kom for å snakke om regjeringens hydrogenstrategi og Hurdalsplattformen.

En dame i dress smiler og er på vei til å gå et sted. Man ser henne fra siden. I bakgrunnen ser vi mennesker som sitter, noen smiler. Det er en stor sal med mye lys. - Klikk for stort bildeStatssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kjersti Bjørnstad (Ap), på vei opp for å holde sitt innlegg under konferanse Hydrogensone Arktis i Vadsø den 17.-19. november. Sunniva Tønsberg Gaski  – Regjeringen har som mål å bidra til å bygge opp en sammenhengende verdikjede innen hydrogen der produksjon, distribusjon og bruk utvikles parallelt og sette et mål om årlig produksjon av blå og grønn hydrogen innen 2030, samt vurdere å etablere et statlig hydrogenselskap, sa Bjørnstad.

På befaring i Berlevåg

Mens arrangørene hadde målsetning om 40 påmeldte til konferansen der hydrogen som energibærer var tema, ble det totalt 76 påmeldte. 

Første dag av konferansen, onsdag, fant sted i fylkestingssalen i Vadsø. Torsdag formiddag dro flere av deltakerne til Berlevåg for å se Berlevåg Hydrogenfabrikk, og fredag skal de på befaring på Raggovidda Vindkraftverk.

Viktig å være en pådriver

Troms og Finnmark fylkesting vedtok fylkeskommunens hydrogenstrategi i oktober.

– Det vil være viktig å være en pådriver i utviklingen i vår region, og satse på nye teknologier for å få opp bruken av energikilder med lavest mulig utslipp og utvikle oss i en klimapositiv retning, uttaler fylkesråd for plan, næring og miljø, Karin Eriksen (Sp).

FAKTA

  • Varanger Kraft har konsesjon på 200 MW på Raggovidda. Det har imidlertid vært en begrensning på 95 MW ut fra Varangerhalvøya, fordelt på 45 MW på Raggovidda og 50 MW på Hamnefjell.
  • Siden hydrogen er en energibærer, kan det brukes til å lagre energi i perioder der det blåser mye, men ikke er plass på nettet.
  • På bakgrunn av dette ble det gjennomført et forstudie om hydrogenproduksjon fra vindkraft på Raggovidda.
  • (Kilde: Varanger Kraft)

Les mer om konferansen:

Konferanse: Hydrogensone Arktis

Til toppen