Ungdommen valgte sitt nye fylkesråd

Flere små bilder av ungdommer som møtes over Teams. - Klikk for stort bildeI år måtte ungdommens fylkesting i Troms og Finnmark møtes digitalt. Lørdag 13. februar ble Ungdommens fylkesting avholdt digitalt. Der ble Ole Martin Melbøe Nygård fra Harstad valgt som ny leder av Ungdommens fylkesråd. Guro Martinsen fra Nordkapp kapret vervet som ny nestleder.

I tillegg til Ole Martin og Guro bestemte Ungdommens fylkesting at følgende skal representere unge i Troms og Finnmark gjennom Ungdommens fylkesråd:

 • Johannes Viljar Lundvoll (Lyngen)
 • Markus Haraldsvik (Dyrøy)
 • Oda Kristine Johansen Fossvoll (Nordreisa)
 • William Leiknes Kleming (Harstad)
 • Frida Yanmin Letto (Lyngen)
 • Parahini Parabaran (Karlsøy)
 • Sunna Svendsen (Karasjok)

Følgende ble valgt inn som varamedlemmer:

 • Pernille Traasdahl (Tromsø)
 • Susanne Sjursen (Alta)
 • Lavrans Johan Bråthen Lockertsen (Tromsø)
 • Iselin Olsen (Berlevåg)
 • Oddbjørn Kråkøy-Pedersen (Hammerfest)

Ungdommens fylkesråd blir offisielt valgt av fylkestinget i mars 2021.

Fylkesvaraordfører åpnet Ungdommens fylkestingEn mann sitter bak en datamaskin med hodetelefoner på. - Klikk for stort bildeFylkesvaraordfører hold sin tale til ungdomme via Teams. Foto: Line Samuelsen/TFFK 

Det var fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) som sto for åpningen av Ungdommens fylkesting.

I sin tale til delegatene viet han stor plass til temaet psykisk helse blant ungdom.

Her kan du lese hele talen

Kjære alle sammen,

Først vil jeg starte med å takke fylkesungdomsrådet med deres innsats det siste året. Det har vært et spesielt år hvor det meste har foregått digitalt. Så også hos dere, også i dag.

Det er dere som er ungdom som har ofret mest under pandemien. Fotballkampene på aldersbestemt nivå har vært borte. Kulturarrangementer og festivaler for ungdom har ikke gått som planlagt. Dere har hatt digital undervisning. Den ene klemmen man ikke får gitt. Venner man ikke kan besøke like ofte. Jeg er helt sikker på at noen av dere har følt dere ensomme eller at dere har opplevd Corona som vanskelig.

Men, trøsten vår er at det vil bli bedre. Det vil komme ei tid der korona er over. Det er lov til å synes at det er slitsomt. Men det vil ta slutt. Mørket vil vike for sola.

Jeg vet at mange av dere er opptatt av psykisk helse blant ungdom. Det er jeg også. I ungdataundersøkelsen i fra 2018 sier 34 prosent av jenter i Finnmark og 32 prosent av alle jenter i Troms at de er mye plaget av depressive symptomer.

Jeg vet ikke om jeg har svaret på hvorfor det er slik. Men jeg tror at det handler kanskje litt om at man føler at man ikke strekker til. At man hele tiden skal virke og ha det perfekte liv. At man bestandig skal søke etter evig lykke. Og at vi ser bloggere, kjendiser og folk på Instagram som lever i en regissert verden som ikke finnes. Som Karpe sier: «At sola skinner inn i store slott, som ingen bor i.»

La meg være litt personlig. Jeg tror jeg brukte store deler av ungdomstida mi på å føle frykt, være redd og usikker. Jeg hadde og har fortsatt angst. Angst for å ikke være bra nok. Angst for å ikke prestere bra nok. Angst for å gå i gangene på skolen. Angst for å ikke leve lykkelige liv. Gå rundt hele tiden å være redd og føle frykt.

Men utfordringer kan vinnes. Om jeg har angst så skal ikke det stoppe meg fra å leve det livet jeg vil. Og man kan overvinne sin frykt. Jeg lærte at mot ikke var fravær av frykt, men seieren over den. Den modige er ikke den som ikke føler seg redd, men den som beseirer frykten.

Etter hvert så har jeg også skjønte jeg at man ikke trenger å bruke hele livet sitt på å lete etter lykken. Da tror jeg dessverre at man blir å lete lenge. Jeg tror heller det er viktigere at man gir litt mer faen og ikke vente på noe som kanskje kommer, men heller leve litt mer her og nå. Så tror jeg også man vil få det bedre.

Det er noe vakkert ved at dere som ungdom møtes. Bryner meninger på hverandre og kommer i felleskap til løsninger som dere mener er best for Troms og Finnmark. Dere representerer ulike deler av et vidt fylke. Enten du kommer fra Vardø og kysten av Finnmark eller Tromsø og byen, spiller dere alle en viktig rolle. Noen av dere har kanskje foreldre som har innvandret til Norge. Andre igjen av dere er samisk. Hver og en av dere representerer noe unikt og sammen representerer dere all ungdom i Troms og Finnmark. Det er det noe vakkert over.

Dere vet best hva ungdom vil. Utfordringa fremover er å få ungdom til å bli, ikke flytte sørover. Jeg er helt sikker på at dere har gode svar som kan bidra til å løse den utfordringen.

Jeg ser fram til å følge diskusjonene deres. Ser også fram til å lese vedtektene dere gjør. Også ser jeg fram til at de vedtektene dere gjør blir satt ut i praktisk politikk også.

Med det vil jeg ønske dere lykke til!

Til toppen