Verdens nordligste dansefestival feirer 20 år

– Dans som språk er internasjonalt. Den bygger bro over både landegrenser, språkgrenser og kulturelle forskjeller, sa fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) i sin hilsningstale under åpninga av  DanseFestival Barents i Hammerfest.

Fylkesordføreren vektla at DanseFestival Barents, som verdens nordligste dansefestival, har stor betydning for dansekunsten i Finnmark, i Nord-Norge og i Barents-regionen. Solveig Leinan-Hermo var den første festivallederen og er fortsatt en del av festivalledelsen.  Les mer om dansefestivalbarents.no 

Collage av mann og dame som står på en scene og smiler og holder rundt hverandre - Klikk for stort bildeSolveig Leinan Hermo, fra DanseFestival Barents og Stellaris DansTeater, sammen med fylkesordfører i Troms og Finnmark, Tarjei Jensen Bech (Ap) Marianne Pedersen

Fylkesordførers tale under åpning av DanseFestival Barents

Kjære alle sammen.

For at det skal bo folk i Finnmark treng folk en jobb å gå til. Man treng inntekt. At torsken kommer på land. At vi skaper morgendagens løsninger med hydrogen. Og at vi prosessere gass i Hammerfest. At vi skape verdier. At folk får en jobb og gå til. Og at vi får bosatt folk i hele det store fylket.  

Men folk i Finnmark trenger også nå meningsfylt å fylle livene sine med etter arbeid. Noe meningsfylt å fylle fritida si med. Noe som kan fortelle oss hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvor vi skal. Noe som kan speile det indre kaoset vi har inni oss. Noe som skaper livsglede og gjør livet verd å leve.

«Kæm e du, kæm e æ, kæm e vi som e her» syng vi i den uoffisielle nasjonalsangen til Finnmark. Kultur gir oss røtter. Og forteller oss om vår historie. 

Det gjør DanseFestival Barents i høyeste grad. For 20 år siden ble DanseFestival Barents, verdens nordligste dansefestival, etablert.
Denne festivalen fikk stor betydning for dansekunsten i Finnmark, i Nord-Norge og i Barents-regionen.

Festivalens mål har hele tiden vært å være en viktig møteplass for dansekunstnere i Barentsregionen. Dans som språk er internasjonalt. Den bygger bro over både landegrenser, språkgrenser og kulturelle forskjeller. 

Vi er få folk i nord. Og det betyr også at vi har få kunstnere.  Og Få dansere. Derfor er det så viktig at vi har sånne møteplasser som DanseFestival Barents hvor kultur kan møtes og vises. Slik at scenekunst produseres og vises i nord. Og sånn at det ikke bare er historier fra Sør-Norge som fortelles. Men historier med ståsted i nord fortelles. 

Det vil ta altfor lang til å presentere alle høydepunkter gjennom de siste 20 årene. Dette er tre tilfeldig valgte forestillinger, internasjonale, nasjonale og regionale – en fra hvert tiår;

Den internasjonale oppføringen Eventyret om Spindelvevjenta, er en barneforestilling fra 2009, basert på et russisk eventyr, formidlet av russiske dansere via det universelle språket som dans er.

Den Norske nasjonale dansegruppen Carte Blanche besøkte festivalen i 2016 med suksessforestillingen We are here together. En uforutsigbar og mørk forestilling det er umulig å ikke ha en mening om, med glitter, villskap, og ånd.

I 2022 ble forestillingen Svaner i Stein urfremført på festivalen. Det var Stellaris Danse Kompanis 40-års jubileumsforestilling og var et tankesprang fra gammel til moderne tid visualisert gjennom bevegelser, farger, joik og film. 

Dansefestival Barents ble etablert i 2003. Festivalens første leder, Solveig Leinan-Hermo, er vokst opp i Hammerfest. Hun har vært både danser, koreograf og teatersjef og har arbeidet med flere grupper før hun flyttet tilbake til Hammerfest og startet Hammerfest Ballettverksted som fra 2003 fikk navnet Stellaris Dans Teater.  Hun er fortsatt med, og er i år festivalleder sammen med Marie Hermo-Jensen. I 2023 fikk hun Barentsstipendet for kunst og kultur på bakgrunn av sin viktige innsats og for å fremdeles være kreativ og nyskapende. 

Det her er muligens kanskje det siste offisielle oppdraget jeg har som fylkesordfører i Troms og Finnmark. Men jeg er veldig glad at det nettopp var DanseFestival Barents i min hjemby Hammerfest. For som jeg husker det har dere alltid vært her til stede i min oppvekst og mitt liv. Som en viktig puls av Hammerfest, Finnmark, nordkalotten og Barents. Og gitt livsglede til folk og fortelt historia om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Speila vårt indre kaos. 

Å være fylkesordfører i Troms og Finnmark i et snart oppsplitta fylke akkurat nå er litt som å være kaptein på Titanic. Skuta er på tur ned og orkestre er begynt å spille. Men jeg e helt sikker på at skuta til DanseFestival Barents kommer til å gå i 20 år til å enda lengre. 

På vegne av Troms og Finnmark fylkeskommune ønsker jeg dere med dette en flott festival i år og i årene fremover. Og gratulerer med dagen. 

Til toppen