Vil beholde fylkesvåpnene

Fylkesrådet vil at de nye fylkeskommunene Troms og Finnmark skal ta tilbake sine tidligere fylkesvåpen.

Troms fylkeskommunes tidligere fylkesvåpen til venstre og Finnmark fylkeskommunes tidligere fylkesvåpen til høyre med en rød skrå strek imellom som illustrerer at TFFK går mot deling. - Klikk for stort bildeIllustrasjon: Troms og Finnmark fylkeskommune

– Når fylkene skal gjenopprettes vil det være et sterkt behov for synlighet og gjenkjenning, så det å bevare fylkesvåpnene vil være den beste løsninga både for identitet og økonomi, sier fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap).

Det innebærer at nye Troms fylkeskommune vil få den velkjente Bjarkøy-griffen tilbake som sitt fylkesvåpen, og at nye Finnmark fylkeskommune på samme måte vil få borgen som illustrerer Vardøhus festning tilbake som sitt.

– Troms og Finnmark sine fylkesvåpen har vært brukt i over 50 år. Dette er historiske kulturbærende symboler som jeg mener det er viktig å beholde, sier Torbergsen.

Historien bak fylkesvåpnene

Griffen symboliserer ørnens mot og løvens styrke og ble brukt som Bjarkøyættas merke. Denne slekta var blant Norges rikeste og mektigste på 1200- og 1300-tallet. Baron Bjarne Erlingssøn av Bjarkøy, som døde i 1313, førte griff som våpen. Hans godsområder omfattet sannsynligvis store deler av det som i dag er Troms fylke. Derfor ble hans merke vedtatt som fylkesvåpen av fylkestinget i Troms i 1959.

Borgen i Finnmarks fylkesvåpen er Vardøhus. Halvard Trætteberg kom med forslaget som ble vedtatt for 55 år siden av fylkestinget. I begrunnelsen skrev han at «Borgen er idemessig kulturen som reiser seg på nytt, etter hvilke som helst krigsherjinger og vanskeligheter. Den betyr betryggende kraft hos Finnmarks befolkning».

Bakgrunn og videre prosess

Det er fylkestinget i Troms og Finnmark fylkeskommune som skal vedta fylkesvåpen for de nye fylkeskommunene. Fylkesrådet har behandlet sakene og vil innstille på vedtak om å videreføre eksisterende fellesvåpen. Sakene skal opp på fylkestingets møte i desember. Fylkesvåpnene danner grunnlag for grafisk profil og øvrig arbeid med synlighet.

De nye fylkestingene har sine konstituerende møter i oktober 2023, og de nye fylkeskommunene tar over for Troms og Finnmark fylkeskommune fra 1. januar 2024.

Til toppen