Viste fram Nord-Norge på en tallerken

Det ble rift om smaksprøvene da konferansedeltakere fra hele verden fikk mulighet til å knytte kjennskap det ypperste av lokale råvarer som nordnorske matprodusenter har å by på.

En mannlig kokk og en kvinne lager mat på en scene. Foto.  - Klikk for stort bildeKokk Jørgen Ravneberg fra Kolonihagen Frogner fikk hjelp av fylkesråd for næring og miljø Karin Eriksen (Sp) til å forberede de lokale råvarene. David Jensen/Arctic Frontiers

Side-arrangementet «Northern Norway on a plate» lokket deltakerne på årets Arctic Frontiers med både reinsdyr, kongekrabbe, trøffeltang og målselvnepe.

For fylkesråd Karin Eriksen (Sp) var det spesielt hyggelig at så mange tok turen innom.

– Flere av de lokale råvarene som fikk skinne i dag er jo allerede høyt aktede delikatesser på restauranter rundt om i verden, og jeg håper flere fikk opp øynene for hvilke kvalitetsprodukter nordnorske matprodusenter leverer.

Totalt fikk 22 lokale matprodusenter presentere seg og sine produkter på scenen. Fylkesråd Eriksen (Sp) berømmer jobben som gjøres ute i bedriftene.   

Lokal matproduksjon er veldig viktig av mange grunner; for den lokale økonomien, for matsikkerhet og beredskap, bærekraft, turismen og ikke minst vår egen matkultur.  

Unge kokketalenter

Det var den anerkjente kokken Jørgen Ravneberg som sto for matlagingen på scenen. Der fikk han hjelp fra fylkesråd Karin Eriksen (Sp), Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og Managing Director i Alaska Ocean Cluster, Taylor Drew Holshouser.

I forkant av arrangementet hadde han og kokkeelevene ved Ishavsbyen videregående skole forberedt en delikat smaksmeny basert på lokale råvarer.

Fire kokker lager mat på et kjøkken. Foto.  - Klikk for stort bildePå Ishavsbyen videregående skole var blant annet elevene Joachim Thyrhaug (17), Vilde Lundvang (17) og Anne-Marte Vestby (17) med på å forberede smaksmenyen sammen med Jørgen Ravneberg. TFFK

De oppmøtte fikk pirret smaksløkene med følgende retter:

  • Vaffel med tartar av reinsdyr, marinert i soya, emulsjon på trøffeltang fra Lofoten, gressløk, reinlavsgravet og speket eggeplomme
  • «Roll» på kongekrabbe, fritert, slaw av målselvnepe, briochebrød, urter, syltet løk
  • Lompe med pulled kje, glasert og stekt, kommer med en grønn salsa med neper og pepperrot
  • Gulløyerøsti med rømme og løkmaksmeny

Arrangementet ble gjennomført i samarbeid med Partnerskap for Lokalmat i Troms og Finnmark, samt Arktisk Økonomisk Råd.  

Til toppen