Tiltakssonen omfatter alle kommuner i Finnmark samt sju kommuner i Nord-Troms (Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Karlsøy, Lyngen og Storfjord).
Les om hvordan det er å leve og bo i tiltakssonen: Livet som småbarnsfamilie i tiltakssonen
Å ha bostedsadresse og arbeidssted i tiltakssonen innebærer flere økonomiske fordeler:
- Reduksjon i personbeskatningen
- Det gjelder særskilte regler for skatt på alminnelig inntekt for skatteytere i Finnmark og Nord-Troms. Det er lavere enn resten av landet. Det gis et skattefradrag på alminnelig inntekt på ca. 20.000 kr.
- Gratis barnehageplass fra 1. august 2023.
- Nedskriving av studielån med inntil 20 prosent av opprinnelig lånegrunnlag, avgrenset oppad til til 30.000 kr. per år. Du må bo i tiltakssonen sammenhengende i 12 måneder for å få redusert gjelden din. Les mer om nedskriving av studielån på Lånekassen sine nettsider.
- Ettergivelse av studielån for kvalifiserte grunnskolelærere som jobber i Finnmark og Nord-Troms. Grunnskolelærere kan få slettet ytterligere 20.000 kr. Du finner mer informasjon om ettergivelse av studielån til lærere på Lånekassen sine nettsider.
- Fritak for el-avgift på forbruk
- Elektrisk kraft som leveres husholdninger og offentlig forvaltning i tiltakssonen er fritatt for el-avgift. For all næringsvirksomhet i tiltakssonen er det redusert avgift for kraft som leveres. Det er heller ikke merverdiavgift på strøm levert i dette området.
- Fritak for arbeidsgiveravgift.
Hva kan din familie spare?
For en familie med to voksne og to barn ser regnestykket slik ut:
Full effekt av nedskriving av studielån: 30.000 x 2 = 60.000
Spart barnehage med to barn (iverksettes 1. august 2023): 60.000
Finnmarksfradraget: 20.000 x 2 = 40.000
Sum besparelse/økonomisk fordel = 160.000
I tillegg kommer fritak for el-avgift for husholdninger.
(Beløpene er ca. beløp)