Med utgangspunkt i vedtak fattet i fylkestinget i Troms (Fylkestingssak 12/6, 2018) har fylkeskommunen iverksatt planlegging av en ny videregående skole i Sør-Troms som skal romme dagens Heggen vgs og Stangnes vgs, skolested Stangnes. I 2019 ble forskjellige tomtealternativer vurdert før det ble fattet politisk vedtak om at den nye skolen skal bygges på tomt i Harstad sentrum, kjøpt fra Vågsfjord eiendom. I 2022 ble reguleringsplanen for skoletomta vedtatt i Harstad kommunestyre. Den nye skolen forventes ferdigstilt, og klar til å tas i bruk høsten 2028.
I fylkesutdanningssjefens vurdering av tomtevalg i 2019 het det blant annet;
«Den nye videregående skolen i Harstad forventes å romme omtrent 1000 elever. I tillegg vil over 200 lærere og andre medarbeidere ha skolen som arbeidssted. Dette vil stille trafikale krav som må kunne innfris. I dette ligger blant annet krav til gang- og sykkelstier samt infrastruktur for kollektiv transport. Med utgangspunkt i at infrastrukturen i Harstad sentrum i større grad enn ved skolestedene Heggen og Stangnes allerede er tilrettelagt for stor trafikkbelastning, vil et sentrumsalternativ være fordelaktig».
Nevnte reguleringsplan stiller krav til at nødvendig infrastruktur for kommunikasjon til og fra skolebygget er ivaretatt for alle skolens brukere uavhengig av tilretteleggingsbehov.
Kommende prosjektering av skolen tar utgangspunkt i et Funksjons- og arealprogram (FA-program) utarbeidet av ansatte ved de to skolene Heggen vgs og Stangnes Rå vgs, godkjent i fylkeskommunens byggesakskomité.
Prosjekteringen må innfri krav gitt i gjeldende «Byggeteknisk forskrift (TEK17)». Forskriften stiller krav til både innvendige arealer og opparbeidet uteareal. For begge gjelder at disse skal ha en universell utforming.
Universell utforming av byggverk tilsier at hovedløsningene skal være utformet slik at de kan brukes av flest mulig, på en likestilt måte. Kravet omfatter både planløsning og andre forhold som påvirker brukbarheten av byggverket, for eksempel lysforhold, lydforhold og inne- og utemiljø. Arealer inne i og utenfor skolen skal altså være tilrettelagt for alle brukere også funksjonshemmede. Nødvendig planlegging ivaretas i arkitektenes arbeid.
I FA-programmet har de ansatte ved skolene beskrevet nødvendige funksjonskrav for spesialundervisning og tilrettelagt opplæring med tanke på elever med særskilte behov. Det skal legges til rette for utøvelse av spesialundervisning, og tilrettelagt opplæring i tilknytning til alle programområder skolen til enhver tid har. FA–programmet for spesialundervisning gir utrykk for den bygningsmessige tilpasning som må være til stede, og som vil være nødvendig for å dekke de behov som knyttes til de ulike elevkategoriers behov for tilrettelegging. Skolen har etter tilpasningsbehov kategorisert elever knyttet til spesialundervisning i tre grupper;
- Elever med store avvik fra læreplan, og med større og omfattende hjelpebehov.
- Elever med store avvik fra læreplan, men med mindre hjelpebehov, og hvor deler av undervisningen kan skje i tilknytning til ordinær gruppe.
- Elever med avvik fra læreplan, og hvor hele eller deler av undervisningen kan skje i tilknytning til ordinær gruppe.
Innenfor dette området er det utarbeidet et FA-program i to deler. Den første delen handler om elever i kategori 1, som har behov for mer omfattende tilpasninger og spesialrom. Den andre delen er knyttet til elever i kategori 2 og 3 og som omfatter tilrettelegging og rammebetingelser for å ivareta en god spesialpedagogisk og god pedagogisk beredskap.
For elever i kategori 1 ser en for seg at undervisningen er samlet i én felles læringsarena. Arenaen er beskrevet som «HLT m/egen inngang» i bygningsmassen.
Skolen skal legge til rette for tilbud innenfor de ulike utdanningsprogrammene skolen har til enhver tid. Det betyr at dersom en elev har valgt eksempelvis MD «musikk og drama» og har et spesialpedagogisk vedtak knyttet til ulike grader av utviklingsforstyrrelser, skal eleven så langt det er hensiktsmessig likevel kunne delta sammen med klassen sin.
I FA-programmet er spesialfunksjoner som aktivitetsrom, musikkrom, treningsrom, sanserom, kjøkken og vaskerom. Utvendig garasje/boder er beskrevet med tanke på oppbevaring av elektriske og manuelle hjelpemidler beregnet på utendørs aktivitet. Inngangsparti med tanke på adkomst for rullestolbrukere er nærmere beskrevet samt grovgarderobe med plass for lading av elektrisk rullestol. Innvendig plassering av takheis og hev-senk stellebord er også omtalt.
Krav til universell utforming gitt i Byggteknisk forskrift og funksjonsbeskrivelsene gitt i utarbeidet FA-program vil samlet bidra til at den nye skolen er tilrettelagt for alle elever uavhengig av tilretteleggingsbehov.