Skal utvikle nye samiske læremidler i flere fag

Det er stort behov for flere samiske læremidler. Nå øker fylkeskommunen innsatsen og skal utvikle digitale samiske læremidler i flere fag.

To portrettbilder satt ved siden av hverandre. Kvinne og mann smiler til kamera. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) og fylkesråd for kunnskap og integrering, Bjarne Rohde (SV). Troms og Finnmark fylkeskommune

Loga sámegillii

Troms og Finnmark fylkeskommune utvikler nye samiske læremidler i samarbeid med NDLA (Nasjonal digital læringsarena). Ved Kongsbakken videregående skole er et pilotprosjekt allerede godt i gang med å utvikle et samisk læremiddeltilbud for naturfag.

Nå utvides nybrottsprosjektet til å omfatte samfunnsfag, historie, sosiologi og sosialantropologi, samt alle de samiske språkfagene.

– Det er stort behov for flere samiske læremidler. Dette trenger vi for å gi et godt undervisningstilbud til våre elever, og det kommer i tillegg samisktalende elever over hele landet til gode. Så dette er en viktig prioritering for fylkesrådet, sier fylkesrådsleder Torbergsen (Ap). 

Fylkesrådet foreslår å bevilge 2 millioner kroner i budsjettet for 2023 til utvikling av digitale læremidler med samisk innhold.

Øker innsatsen

Nord-Troms videregående skole vil få nøkkelrolle for utvikling av innhold til de samiske språkfagene, mens Kongsbakken videregående skole skal utvikle innhold for fagene samfunnskunnskap, historie og sosiologi og sosialantropologi. Skolene er to av fire ressursskoler for samisk opplæring i Troms og Finnmark fylkeskommune.

– Vi har brukt én million på videreutdanning av samisklærere de to siste årene, og vi har arbeidet hardt med rekruttering av elever til samiskopplæringen. Nå skal vi bidra til å utvikle sårt tiltrengte samiske læremidler for videregående skolen, sier fylkesråd for kunnskap og integrering, Bjarne Rohde (SV).

Prosjektet er finansiert av midler fra Utdanningsdirektoratet og Troms og Finnmark fylkeskommune ved avdeling utdanning vest/Troms.

De nye læremidlene blir gjort tilgjengelig på ndla.no.

Til toppen