Frontet Troms og Finnmark i Brussel

Seks persooner poserer sammen ved et møterom.  - Klikk for stort bildeFylkesrådet møtte EUs ambassadør for Arktiske saker, Michal Mann, under sitt besøk til Brussel denne uka. Foto: Tina Melfjord/Nord-Norges Europakontor. Viktigheten av å skape attraktive lokalsamfunn og muligheter for unge i Arktis var to av budskapene fylkesrådet i Troms og Finnmark frontet opp mot EUs ambassadør for arktiske saker, Michael Mann, under sitt besøk.

De diskuterte også hvordan både EU og fylkeskommunen skal bidra til at fremtidens utdanningsbehov blir dekket, og at man må ha utdanninger innenfor det grønne skiftet om Nord-Norge skal være ledende på feltet.

Må se mot EU

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) uttalte at det er viktig at både Troms og Finnmark ser mot EU, og i større grad enn i dag utnytter mulighetene EØS-avtalen gir.

Dette ble også tatt opp da fylkesrådet møtte energiråden ved Norges delegasjon til EU, Ragnar Semundseth.

Det skjer store satsinger på energifeltet i EU, og Nord-Norge har både mange muligheter og mange prosjekter allerede. Men da må man ha nok kompetent arbeidskraft, og utnytte mulighetene før det er for sent.

Vil heve kompetansen

Målet med turen ned til Brussel var å møte EUs ambassadør for arktiske saker, Norges ambassadør til EU, Rolf Einar Fife, energiråden ved Norges delegasjon til EU, samt for å lære om Nord-Norges Europakontor og arbeidet som gjøres i Brussel

Mange av samtalene har dreid seg om hvor viktig det er å heve EU-kompetansen i regionen, både for å utnytte mulighetene, men også for å være en tydelig aktør når EUs politikk skal utformes.

Til toppen