Årets søknader til arbeidsstipend for scenekunstnere reflekterer et sterkt scenekunstfelt i nord. Arbeidet med å finne den ene kandidaten blant flere sterke søkere har vært vanskelig. Søkerne har gode prosjekter og tydelige signaturer og mål i sine kunstnerskap. For den enkelte kunstner betyr et arbeidsstipend en frihet til å arbeide, og ro til fordypning og utvikling. Pandemien har gitt uro og usikkerhet for mange i feltet, men også gjort at mange har gjort noen ekstra refleksjoner om hvor de står i sine kunstnerskap.
Kunstneren som innstilles til årets arbeidsstipend innen scenekunst har en klar tanke og mål for sitt kunstnerskap. Fagjuryen har lagt vekt på kandidatens sterke bevissthet om eget kunstnerisk ståsted og drivkraft for sine prosjekter. På tross av en relativt kort karriere, har denne kunstneren fire sceneproduksjoner bak seg, og blitt en synlig og aktiv aktør i dansefeltet, både regionalt og nasjonalt. To av produksjonene har turnert nasjonalt gjennom Dansenett Norge. Det er imponerende og vitner om høy kvalitet på kunsten som leveres.
Fagjuryen er imponert over kandidatens sterke kunstnerisk integritet og ambisjoner for sin kunstneriske praksis. Det overordnede målet i kunstnerens arbeid er samtidsdansen i samspill med teknologi og installasjonskunst, og utforske det mulighetsrommet som ligger her imellom. Teknologien utvikler seg raskt, og kunstneren er ikke bare opptatt av hvordan den kan virke i samspill med dansen, men hvordan den også kan være et kunstnerisk bidrag inn i en samtale og refleksjon om lovverket rundt bruk av teknologi, og spesielt bruk av teknologi til kongnitiv endring.
Prosjektene kandidaten beskriver i søknaden er konkrete, men krevende kunstnerisk. Fagjuryen trekker frem hennes insiterende menneskelighet i samspillet med en tydelig tilstedeværelse av teknologi, som noe særegent i hennes uttrykk. Kommende prosjekter tror fagjuryen bare vil forsterke denne tydelige og unike signaturen, men at hennes nysgjerrighet og forskertrang også vil bringe nye perspektiver til bordet.
Denne kunstneren har et sterkt fokus på bærekraft, og er opptatt av hvordan hennes kunstnerskap kan utvikles i en mer bærekraftig retning. Det er en bevissthet om eget kunstnerskap satt i en større sammenheng, og som en del av et hele hvor vi alle må bidra inn. I stedet for å se dette som et hinder blir det til naturlig hensyn som påvirker valg av samarbeidspartnere regionalt, og reflekterte valg rundt reise både for å hente kompetanse, nettverk og turné. Fagjuryen ønsker å rose kunstneren for disse perspektivene på eget kunstnerskap, og mener det er modige og bevisste valg det står respekt av.
Fagjuryen innstiller dansekunster Mathilde Caeyers som mottager av årets arbeidsstipend for scenekunstnere i Troms og Finnmark. Dette er en kunster som bare så vidt er i gang med å vise hva hun er kapabel til, og som fagjuryen er overbevist vil glede og overraske publikum regionalt, nasjonalt og internasjonalt i mange år fremover.