Fire unge kunstnere tildelt etableringsatelieret

Bilde av et stort og hvitt murhus. I forgrunnen ser vi en grønn plen og trær.  - Klikk for stort bildeTroms fylkeskultursenter, også kalt Kysten, har et sterkt kunstfagmiljø. Foto: Troms fylkeskultursenter.Et arbeidsfellesskap bestående av kunstnere Anna Näumann, Andrea Conradsen, Amalie Holthen, og Olga Gry Becker er tildelt etableringsatelieret for 2021-2022.

Til årets utlysning av etableringsatelieret for perioden 2021-2022 kom det 9 søknader fra 13 kunstnere som ønsker å etablere seg i yrket etter avsluttet kunstutdanning.

Romfordelingsutvalget har behandlet søknader på møte den 18. juni 2021 og tildelt etableringsatelieret til fire unge kunstnere: Anna Näumann, Andrea Conradsen, Amalie Holthen, og Olga Gry Becker.

De har presentert seg som et arbeidsfelleskap bestående av kunstnere med individuelle praksiser og felles prosjekter, med et ønske om å etablere seg i Tromsø, og inngå i fellesskap med andre etablerte kunstnere på Troms Fylkeskultursenter.

Bildekollage av fire unge kunstnere.  - Klikk for stort bildeDet er kunstnerne Andrea Conradsen, Olga Gry Becker, Anna Näumann og Amalie Holthen som har blitt tildelt etableringsatelieret ved Troms fylkeskultursenter. Näumann, Conradsen, Holthen, og Gry Becker er solide unge kunstnere med spennende kunstneriske praksiser, og med en drivkraft som gjør at de har vært engasjert i en rekke kunstinitiativer utover sine egne kunstnerskap, som Kurant visningsrom, Open Out festival.

– Troms fylkeskultursenter har et fagmiljø som er et kraftsenter og et fyrtårn i kunstmiljøet i det store fylket vårt. De unge og etablerte kunstnerne med atelier på senteret bidrar til et enda større mangfold av kunstnerisk uttrykk i det lokale kunstmiljøet og landsdelen generelt. De deltar aktivt på den regionale kunstscenen, driver med organisasjonsarbeid, arrangerer festivaler, skaper tilbud for barn og unge gjennom DKS og andre programmer, uttaler fylkesråd Anne Toril Eriksen Balto (Sp).

Fylkesråd Eriksen Balto (Sp) fortsetter:

– Det viser hvor viktig det er å støtte kunstnere med arbeidsmuligheter og verkstedplasser med subsidiert husleie. I tillegg er ordningen med kostnadsfritt etableringsatelier for nyutdannede billedkunstnere et viktig bidrag til at flere etablerer seg i yrket i vår region, utvikler egne kunstnerskap og beriker kulturlivet i nord.

Høyt søkertall

Romfordelingsutvalget som innstiller søknader overfor Troms og Finnmark fylkeskommune, og som representerer kunstnere på Troms fylkeskultursenter er fornøyd med at årets søkertall er markant høyere enn i tidligere år, og at det har vært høyt nivå på søknader.

Det er spesielt gledelig at til årets runde har det også kommet søknader fra kunstnere utdannet ved andre norske kunstutdanninger, som Nordland kunst- og filmhøgskole og Kunstakademiet i Trondheim, selv om de fleste søkere har utdannelse fra UiT -Kunstakademiet i Tromsø.

Ordningen med etableringsatelieret for nyutdannede visuelle kunstnere ble etablert i 2014. Siden har 16 kunstnere benyttet seg av tilbudet, av disse er 9 fortsatt bosatt i Tromsø, og flere har fortsatt et atelier på Troms fylkeskultursenter.

Romfordelingsutvalget som innstiller tildeling av rom overfor Troms og Finnmark fylkeskommune har bestått av kunstnere Liv Bangsund og Trond Ansten.

Til toppen