Gratulerer Hans Ragnar Mathisen

Kvinne med rosa blazerjakke og hendene i favn smiler til kamera mens hun står vendt mot to kunstverk som henger på den hvite veggen i gangen hun står. Rødt bilde i forgrunnen, et blålig bilde i bakrgunnen. - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Kristina Torbergsen talte varmt om kunstner Hans Ragnar Mathisen under overrekkelsen av St. Olavs Orden. Victor Omma/Troms og finnmark fylkeskommune Under den offisielle overrekkelsen av St. Olavs Orden til kunstner Hans Ragnar Mathisen, takket fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) han for å ha satt vår felles historie på kartet.

Under sin tale fremhevet fylkesrådsleder Torbergsen (Ap) at Hans Ragnar Mathisen, også kjent under navnene Elle-Hánsa og Keviselie, har vært en viktig brobygger mellom det samiske og det norske.Bilde av tresnitt på papir som viser en grå bygning omringet av grønt gress og blå himmel - Klikk for stort bildeSom barn fikk Mathisen tuberkulose, og ble sendt til det daværende Kysthospitalet i Tromsø, hvor han var innlagt fra 1949 til 1956. Da Troms fylkeskultursenter «Kysten» ble etablert på det tidligere kysthospitalet på nittitallet, fikk Hans Ragnar atelier i et av rommene han bodde på den gang. TFFK

  • I vårt eget nærmiljø har dine ikoniske kart har vært med på å synliggjøre samisk tilstedeværelse – og mange har nok fått en større bevissthet om vår felles historie på grunn av deg og dine verk.

Tildelingen av Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden skjer som følge av Mathisens mangeårige virke som kunstner og hans arbeid for urfolks rettigheter.

Avdøde fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) var blant de som foreslå Hans Ragnar Mathisen som mottaker av St. Olavs Orden.

Fylkeskommunens kunstsamling

Hans Ragnar Mathisen er godt representert i fylkeskommunens kunstsamling, og verkene hans kan oppleves på skoler og tannklinikker i hele fylket, samt på Fylkeshuset i Tromsø.

I 1992 mottok han også Troms fylkeskommunes kulturpris for sin innsats for samisk kultur.

 

Les hele talen til fylkesrådsleder Kristina Torbergsen her:

Kjære Hans Ragnar Mathisen, 

Som fylkesrådsleder i Troms og Finnmark er det en stor glede å få gratulere deg med utnevnelsen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Det er virkelig vel fortjent!

Helt siden 60-tallet har du vært en markant multikunstner og brobygger, ikke bare mellom det norske og det samiske, men også i en internasjonal skala.

I vårt eget nærmiljø har dine ikoniske kart har vært med på å synliggjøre samisk tilstedeværelse – og mange har nok fått en større bevissthet om vår felles historie på grunn av deg og dine verk.

Men, som den retrospektive utstillingen i 2021; «ČSV terra cognita» viste oss, inneholder ditt kunstnerskap så uendelig mye mer.

Tematikken i din kunst spenner bredt, selv om en viktig rød tråd alltid har vært å vise samisk ånd – ČSV.

Gjennom en lang kunstnergjerning har du gang på gang vist at du mestrer en rekke stilarter; grafikk, maleri, tegning, bokproduksjon og trykk.

Du kalles med rette en multikunstner.

Jeg vet at min forgjenger, fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo, gjerne ville oppleve den her dagen – hvor du mottar heder for din utmerkede fortjeneste for Norge og for menneskeheten.

På bakgrunn av ditt rike kunstnerskap og sterke engasjement for urfolks rettigheter, både her hjemme og verden rundt, var han blant de som foreslo deg som mottaker av St. Olavs Orden.

Dessverre fikk han ikke oppleve denne store begivenheten.

Kjære Hans Ragnar,

Det er sagt at kunsten er samfunnets øre og øyne – den er med på å gi oss grunnleggende erkjennelse av hvem vi er.

Takk for at du, gjennom ditt mangeårige virke, har satt vår felles historie på kartet – på godt og vondt.

Igjen, gratulerer så mye med denne fantastiske utnevnelsen.

Takk for meg.

  

Til toppen