Kunstnerstipendet tildeles Eevahenna Aalto

Tekstilkunstner Eevahenna Aalto tildeles arbeidsstipendet for billedkunstnere og kunsthåndverkere i Troms og Finnmark 2023.

Portrettbilde av en kvinne med rødt hår og briller.  - Klikk for stort bildeTekstilkunstner Eevahenna Aalto får årets arbeidsstipend for billedkunstnere og kunsthåndverkere i Troms og Finnmark. Stian Knudsen

Troms og Finnmark fylkeskommune deler årlig ut arbeidsstipend til en yrkesaktiv profesjonell billedkunstner eller kunsthåndverker bosatt og virksom i Troms og Finnmark fylke. Stipendet er på kr 100 000.

– Eevahenna Aalto har et enormt langt perspektiv på nasjonal kunstnerpolitikk og nordnorsk kunstliv, og har hatt et enestående og produktivt kunstnerisk liv som fortsetter med nye planer og nye utstillinger. Å tildele henne stipendet er en ære. At hun også er den aller første som mottok dette arbeidsstipendet fra fylkeskommunen i 1989, gjør saken enda mer stas, sier fylkesråd for økonomi og kultur, Ronald Wærnes (Sp) i anledning tildelingen.

En fagjury sammensatt av representanter fra Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge, Nord-Norske Bildende Kunstnere og Sámi Dáiddačehpiid Searvi (Samisk kunstnerforbund) har valgt årets stipendmottaker.

Vet alt om å være en nordnorsk kunstner

– Eevahenna Aalto vet alt om å være en nordnorsk kunstner. Hvordan slå seg ned i en liten by langt oppe i nord og skape et liv som veletablert billedkunstner. Hvordan stå på i vær og vind. Hvordan arbeide i og for kunstnerfelleskapet. Hvordan hente impulser og opplevelser fra verden når man arbeider langt fra storbylivet og brennpunkt for kunstnerisk aktivitet. Hvordan forvandle roen og naturen i nord til kunst, sier fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) i sin utdelingstale.

Billedkunstner Eevahenna Aalto forteller historier gjennom et modernistisk formspråk som eksperimenterer både med form og farge. Hun utforsker geometriske former og kombinerer ornamentale eller figurative detaljer vevd inn i overflaten. Hun formidler naturformene i landskapet i nord, og det spesielle og skiftende lyset – i ulike årstider og gjerne gjennom kontraster og spenn mellom lyset og mørket.

Denne aldersløse kunstneren har holdt i gang en kontinuerlig utstillingsprosess, og eksperimenterer stadig med nye uttrykk. Hennes kunstnerskap viser en standhaftighet i arbeidet med langsomme, tidskrevende teknikker gjennom en lang karriere, begrunner fagjuryen valget.

Stipendet skal brukes til to nye utstillinger: en nyskapende utstilling med nye verk og teknikker, og en retrospektiv utstilling som viser arbeider fra hele hennes karriere – gjennom seks tiår.

Om Eevahenna Aalto

Eevahenna Aalto, f. 1944 i Finland. Basert i Hammerfest siden 1970. Utdannet i en av de eldste og fremste kunstskolene i Finland, Den frie kunstskolen (1966-1968), samt i Kreeta Pohjanheimos tekstilskole (1966-1970) i Helsingfors og Kunsthåndverkskole i Bergen (1975-1976, nå Kunsthøgskolen i Bergen).

Sammen med Kåre Kivijärvi, Iver Jåks og Arvid Sveen var Eevahenna Aalto en av de første profesjonelle kunstnerne i Finnmark. Hennes arbeid er innkjøpt blant annet av Kulturdirektoratet, Nordnorsk Kunstmuseum og RiddoDuottarMuseat, og hun har hatt utallige utsmykkingsoppdrag ved flere offentlige bygg i Nord-Norge.

Ved siden av kunstnerisk arbeid har Eevahenna Aalto bygd opp sitt eget verksted/atelier i hjembyen sin, og vært en av de unge drivkreftene som på 1970-tallet utviklet kunstforeningen i Hammerfest til et attraktivt utstillingssted for kunstnerne fra hele Norge.

Eevahenna Aalto har engasjert seg i fagpolitikk, og arbeidet i kunstnerorganisasjonene i 30 år – helt fra 1970-tallet som viste seg å bli kunstpolitisk viktig i Norge. Hun har vært styremedlem både i Nord-Norske Bildende Kunstnere (NNBK) og Nordnorsk Kunstnersenter (NNKS), samt i Norske Billedkunstneres Fagorganisasjon (NBFO) og Bildende Kunstneres Styre (BKS) som senere ble dagens Norske Billedkunstner.

Til toppen