Nye tilskudd til fylkeskommunens kunstsamling

Anne Toril Eriksen Balto ved et monument ved fylkeshuset i Tromsø. - Klikk for stort bildeFylkesråd Anne Toril Eriksen Balto (Sp) er svært fornøyd med årets innkjøp til fylkeskommunens innholdsrike kunstsamling. Foto: Lars Åke Andersen/TFFK.Fylkeskommunen har i 2021 utvidet sin kunstsamling med blant annet to malerier av den profilerte samiske kunstneren Synnøve Persen.

Maleriene Áhkáid suolu I, II / Gudinnenes øy I, II (2019) ble kjøpt inn fra Høstutstillingen 2021, som vises på Kunstnernes hus i Oslo fra 11.september til 17.oktober.

– Vi er stolte over årets innkjøp av kunstverk fra en av vår tids viktigste samiske kunstnerne. Synnøve Persen er en markant og prisbelønnet kunstner med særegent kunstnerskap, som har gjennom sin mangeårige kunstneriske praksis løftet samisk kunst, språk og kultur, sier fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp).

To tegninger av Alta-kunstner Sigfrid Hernes er også innkjøpt til kunstsamlingen i 2021. Hernes arbeider med foto, tegning, ofte i store formater, og video. Hennes arbeider er fra før representert i en rekke samlinger: RiddoDottarMuseet, Samiske samlinger i Karasjok, Sparebank 1 Nord-Norges kunststiftelse.

Stor samling

Troms og Finnmark fylkeskommune besitter en av landsdelens største kunstsamlinger.

Samlingen består av permanente utsmykkinger og enkelte kunstverk plassert i fylkeshusene i Tromsø og Vadsø, samt i andre fylkeskommunale bygninger i hele regionen.

De siste årene er verk av følgende kunstnere kjøpt inn til fylkeskommunens kunstsamling: Arnold Johansen, Aslaug Juliussen, Hanne Lydia O. Figenschou, Marsil Andjelov Al-Mahamid, Kristin Tårnesvik, Tanya Busse, Rina C. Lindgren, og Sara Inga Utsi Bongo. 

Foregangsfylke

Troms og Finnmark fylkeskommune er et foregangsfylke mht. innkjøp og forvaltning av kunstsamlingen. Fylkeskommunen har siden 2004 hatt en samarbeidsavtale med Nordnorsk Kunstmuseum om kunstfaglig oppfølging av den fylkeskommunale kunstsamlingen.

Nordnorsk Kunstmuseums faglig stab fungerer som innkjøpskomité for fylkeskommunes kunstsamling. Verk som skal inngå i fylkeskommunes kunstsamling må kvalitetssikres og gå gjennom denne faglige prosessen.

Samlingen sees som en helhet – ikke bare som innkjøp av enkelte verker og har fokus på norsk samtidskunst, unntagelsesvis historiske verker av dokumentarisk interesse. Det legges vekt på billedkunst og kunsthåndverk av kunstnere med tilknytning til fylket og landsdelen.

Fylkeskommunens kunst gjøres tilgjengelig for allmenheten ved at Nordnorsk kunstmuseum og andre kunstinstitusjoner kan låne kunstverk fra fylkeskommunes kunstsamling til utstillinger i regi av nasjonale eller regionale kunstmuseer og andre kunstinstitusjoner, eller i forbindelse med forskning.

Til toppen