Tusen takk for invitasjonen til å være med på markeringa av 40-årsjubileet til Varanger Samiske Museum (VSM), også for anledninga til å si noe. En førtiåring har mye erfaring og kompetanse, og Varanger samiske museum er som det største museet i Tana og Varanger museumsiida nå blitt virkelig voksen – gratulerer!
Fylkeskommunen er opptatt av museer er kompetanse- og kulturinstitusjoner, som er viktig regionalt og lokalt. Varanger samiske museum fyller mange funksjoner og er ikke minst en viktig møteplass og arbeidsplass i Nesseby kommune. Fylkeskommunen bidrar med årlige driftstilskudd til museene, og fra 2023 økte fylkeskommunen tilskuddet til de samiske museene. Vi er glade for at å bidra til at Tana og Varanger museumssiida fikk en betydelig økning i tilskuddet, som Varanger samiske museum er en del av. Fylkeskommunen har også bidratt med tilskudd av våre samiske midler til denne markerinan.
Varanger samiske museum dokumenterer og formidler den sjøsamiske kulturhistorien i Varanger, samisk forhistorie og samtid. Samisk brukskunst og håndverk er også et viktig satsningsområde. Den sjøsamiske identiteten har gjennom fornorskningspolitikken blitt gjemt og kanskje også glemt. Derfor er fortsatt fokus på formidling av alle sider av den samiske historien viktig. Sannhets- og forsoningskommisjonen pekte på at nettopp museene kan ha en betydelig rolle i forsoningsarbeidet vi står overfor.
Jeg er glad for at VSM er deltager i forskningsprosjektet «Dutkan Davvin», som ble etablert etter initiativ fra fylkeskommunen. Målet er at prosjektet skal bidra til mer forskning i museene i nord, museene samarbeider, deler og kan finne nye forskningspartnere. Jeg forstår at museet har flere prosjekter som bidrar til ny kunnskap.
Museet er som sagt også en møteplass, siden det fungerer som kulturhus og turistinformasjon etter avtale med kommunen. Jeg tenker at det er viktig å videreutvikle museene som møteplasser, i det daglige, for besøkende, skoleklasser, lokalsamfunn og regionen.
Museets samlinger tar utgangspunkt i samlingene fra det tidligere Amtmannsgammen museum som ble kjøpt av Nesseby kommune i 1983. VSM har også en båtsamling, som er interessant med tanke på Sametinget og fylkeskommunens ansvar for fartøyvern.
De fleste kjenner kanskje museet som arrangør av Vuonnamarkanat, Varangermarkedet, som har røtter langt tilbake i tid, og nå et møtested med samisk profil, og et samlingspunkt for utveksling av samisk kultur. I et foredrag senere av fylkeskommunens Jan Ingolf Kleppe får vi høre mer om det tidlige Varangermarkedet. Det gleder jeg meg til.
Museet har det praktiske ansvaret for skjøtselsarbeid ved noen av de viktigste kulturminnene i Varanger, blant annet Mortensnes kulturminneområde, der man finner kulturminner som er unike også i internasjonal sammenheng. Sametinget og fylkeskommunen arbeider for at dette området skal vurderes som verdensarv, og tas opp på UNESCOs tentative liste, sammen med fire andre områder i Varanger. Så her i Varangerområdet har vi verdier, historier og kulturminner som er viktig, også for resten av verden.
Jeg vil på vegne av fylkeskommunen gratulere så mye med 40-års jubileet og samtidig takke for det fine arbeidet dere har lagt ned de siste 40 årene og ønsker lykke til med nye 40 år! Fylkeskommunen står klar som tilrettelegger og regional utvikler.