Høring: Fredning av Alfheim svømmehall, samfunnshus og park

Svømmehallen fra innsiden, foto. - Klikk for stort bilde TFFK Med bakgrunn i temaene «Fellesskap og demokrati» og «Rekreasjon, fritid og folkehelse» i Riksantikvarens fredningsstrategi mot 2020 foreslås fredning av Alfheim svømmehall, samfunnshus og park i Tromsø. Forslag til vedtak er nå på høring.

Alfheim svømmehall og aktivitetshus sto ferdig i 1965 og var fra starten et bygg for fellesskapet – for rekreasjon, hygge og folkehelse. Svømmehallen erstattet folkebadet som lå i Tromsø sentrum, og fokuset var nå tydelig et annet enn personlig hygiene.

I tillegg til svømmeopplæring viser gymsalen, som hadde delvis egne garderobefasiliteter, at også andre typer av innendørsaktiviteter var inkludert. Sammen med restauranten og områdets historie som festplass og forlystelsessted, var det en naturlig fortsettelse for byens innbyggere å ses i det glade lag på Alfheim.

Alfheim svømmehalls ekspressive og stedsspesifikke arkitektur er tro mot den tidligere funksjonalismen hvor lys, luft og tydelighet i konstruksjon var sentrale elementer. Også planløsning og de sosiale aspektene som manifesteres i Alfheims samfunnshus skiller seg ut.

Fredningen skal beskytte de store opplevelsesverdiene, historisk verdi og bruksverdien som Alfheim svømmehall og samfunnshus har. Bygningen og dens plassering i landskapet representerer også utmerkede arkitektoniske og kunstneriske verdier.

I fredningen foreslås Svømmehall med samfunnshus og parken rundt å inngå.

Her kan du lese forslag til vedtak om fredning av Alfheim (PDF, 871 kB)

Her er dokumentasjonsvedlegg (PDF, 28 MB)

Innspill kan sendes Troms og Finnmark fylkeskommune pr. e-post: postmottak@tffk.no

Høringsfrist er 11. november 2022.

Til toppen