Flere faglærte kokker i Finnmark

Restaurant- og servicebransjen over hele landet mangler faglærte kokker. I Finnmark tar fylkeskommunen grep.

En mann står inne på et industrielt kjøkken, han rører i en større kasserolle mens hans ser nedi og smiler. - Klikk for stort bilde​ Tomasz Ronoszek, kokk ved Snøhotellet i Kirkenes. ​ Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

Restaurant- og reiselivsbransjen har mange minoritetsspråklige ansatte, uten formell kompetanse. Fylkeskommunen tilbyr nå praksiskandidatkurs med ekstra norsk-undervisning for ufaglærte kokker i Finnmark.

Kurset, som samler deltakere fra hele regionen, starter opp i Kirkenes den 21. november. Da møtes 12 kokkekandidater fra 9 ulike nasjoner til første kurssamling.

Praksiskandidatkurset skal forberede deltagerne på tverrfaglig norsk teorieksamen slik at de kan melde seg opp til selve fagprøven. De fleste deltagerne på kurset har arbeidet som kokk i mange år, men mangler formalisert kompetanse. Før man kan melde seg opp til den praktiske prøven for å få fagbrev, må man bestå den fem timers tverrfaglige teorieksamenen.

Gleder seg til kurs

Tomasz Ronoszek flyttet fra Polen til Kirkenes i 2014. I dag er han kokk ved Snøhotellet i Kirkenes, her begynte han i 2020. Han er meldt på ordningen og skal på kurs 21.-22. november.

En mann står inne på et industrielt kjøkken, han rører i en større kasserolle mens hans ser i kamera og smiler. - Klikk for stort bildeTomasz Ronoszek, kokk ved Snøhotellet i Kirkenes. Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

– Jeg har lenge hatt lyst til å ta fagprøven, men det har aldri passet seg med jobbvakter og andre ting. Dessuten har jeg hatt behov for at noen forteller meg hvordan jeg går frem. Det har vært vanskelig å manøvrere seg i informasjonen der ute, forteller han.

Han sier videre at språk naturligvis også har vært, og er, en barriere.

– Jeg er skikkelig glad for at vi får denne muligheten, og svært glad på mine kollegers vegne som også får denne muligheten, avslutter Ronoszek.

Samarbeidsprosjekt

Troms og Finnmark fylkeskommune samarbeider på tvers av skoler og avdelinger for å kunne tilby et særskilt tilrettelagt løp for voksne minoritetsspråklige kokker. Det tilbys blant annet ekstra norskundervisning, reise- og bostøtte til deltagelse på samlinger og mest mulig fysisk undervisning.

Fylkeskommunens Avdeling for Voksenopplæring, karriere og integrering (VKI) og de videregående skolene i Kirkenes, Alta og Hammerfest samarbeider om prosjektet.

På praksiskandidatkurset som starter i november vil deltagerne få fysisk undervisning via fire samlinger i Kirkenes. Dette suppleres med digital undervisning og stedlig norsk-undervisning i Kirkenes, Alta og Hammerfest. Våren 2023 skal deltagerne være klare for å avlegge eksamen, og kan deretter melde seg opp for å ta fagbrev kokk.

Samfunnsutvikling

En mann i dress smiler mot kamera, i bakgrunnen ser man en teglsteinsbygning. Det er overskyet. - Klikk for stort bildeBjarne Rohde (SV), fylkesråd for kunnskap og integrering, utenfor fylkeshuset i Vadsø. Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

For fylkesrådet er det viktig at næringslivet i Troms og Finnmark gis muligheter til å kunne rekruttere riktig kompetanse. Da må alle få den utdanninga de trenger, i sammenheng med nærings- og samfunnsutviklinga her i nord. Dette er et viktig ledd i dette arbeidet, sier fylkesråd for kunnskap og integrering, Bjarne Rohde (SV).

Troms og Finnmark fylkeskommune har via prosjektet Næringsrettet opplæring særskilt fokus på kompetanseheving jamfør arbeidslivets behov og jobber med flere kompetansetiltak for voksne i Finnmark. I januar 2023 er det oppstart av digitale praksiskandidatkurs for voksne kokker og tømrere, i regi av Nettskolen Finnmark og VKI. I tillegg støttes oppstart av en traineeordning.

Finn mer informasjon på våre nettsider.

Til toppen