Nordnorske opplevelser viser det unike med Troms og Finnmark

Troms og Finnmark er representert med flere spennende  mat- og opplevelsesbedrifter på verdens største landbruksmesse, Grüne Woche, i Berlin 19.–28 januar 2024.

En gjeng mennesker står bak et bord. Foto.  - Klikk for stort bildeMatprodusenter fra Nord-Norge.

Nordland, og Troms og Finnmark fylkeskommune har med seg 33 bedrifter innen lokalmat og drikke, foredling, og opplevelse til å representere Norge på fellesstand for Nord-Norge i lag med Trøndelag. 

Fire av de 20 deltakende bedriftene fra Finnmark og Troms representere hver for seg det unike fra fylkes kultur- og naturarv.  

Under kan du lese om CIMŌRAE og Davvi Siida fra Finnmark, samt Aa-gård og Arktisk Kje fra Troms. 

Lanserer verdens første fermenterte, økologiske kaviar

CIMŌRAE Nordlyskaviar har allerede blitt kjent som en eksklusiv delikatesse, med en prislapp på hele 18 000 kroner per kilo. Produktet har tatt kaviarverdenen med storm, og grunnleggeren Cristian M. Sæther har arbeidet hardt for å gjøre det unikt. Sæther, tidligere bankmann, har nå tatt sin lidenskap for kaviar til nye høyder.

– I dag er jeg stolt over å kunngjøre at vi har oppnådd noe helt unikt, sier Sæther, som verdenslanserer CIMŌRAE Nordlyskaviar Gold under landbruksmessen i Tyskland. Dette arrangementet vil gi besøkende muligheten til å oppleve denne sjeldne delikatessen, som kan være den eneste sjansen for allmennheten å smake på Norges dyreste kaviar.

Flytter til Kirkenes

Kaviaren, som er verdens første økologiske årgangskaviar, har gjennomgått en naturlig fermentering i 25 meters dyp i Beiarfjorden i Nordland.  

– Denne fermenteringsprosessen gir en helt unik smak og aroma, sier Sæther.
Cibus Maris Norway AS har også kunngjort planer om å flytte produksjonen til Kirkenes, og at neste batch av "CIMŌRAE Nordlyskaviar Gold" vil modnes på havbunnen i Varangerfjorden utenfor Kirkenes. Dette vil ytterligere forsterke produktets unike egenskaper og gi det en ekte nord-norsk signatur. 

Les mer om Cibus Maris Norway AS

Samisk opplevelse i Finnmark

Ellinor og Ailu Utsi, fra Davvi Siida, har bygget opp et samisk opplevelseskonsept med hovedvekt på Hurtigrutas/Havilas gjester som går i land i Kjøllefjord hvor de transporteres til Finngammevannet og deres autentiske jordgamme. Der får gjestene fra hele verden en unik innsikt i samisk kultur, tradisjoner, duodji, joik, historie, folk, dyr, natur og reindrifta. Gjestene fraktes så videre til Mehamn for videre ferd med Hurtigruta/Havilas.

Samisk mat og håndverk

Áivan – Samisk matopplevelse er en viktig del av formidlingen hvor smakene gir en innføring i ekte samisk levesett. Samisk tradisjonsmat som røyking av reinkjøtt, parteringsmetoder for en reinskrott, hvilke stykningsdeler som egner seg til røyking, tørrsalting av suovas og tørkakjøtt, valg av ved-slag, tid og temperatur ved røyking av kjøtt er en del av formidlingen.

I tillegg fokuserer Ailu på å øke forståelsen av reindriftsutøvelsen. Den nedarvede kunnskapen og generasjoners samspill mellom natur og menneske er helt avgjørende for Ailu i sin hverdag som reingjeter. En viktig del av det samiske opplevelseskonseptet er også håndverk – Duodji, som har en sentral plass i samisk liv. 

– Vi tar tradisjoner inn i det moderne. Design på pleddene fra oss er inspirert av tradisjonelle samiske mønster som ivaretar samisk estetikk og representerer en viktig del av vår kulturarv, forteller Ailu. 

Les mer om Davvi Siida AS

Aa-gård byr på spennende opplevelser i Lavangen

Familiebedriften Aa-gård drives i dag av Tor Erik Lind som har bygget opp et helt unikt opplevelseskonsept i Lavangen. Her får gjester fra hele verden oppleve gamle norske tradisjoner som sauehold og fiske i fjorden med et hint av internasjonale smaker i restauranten med tilhørende vinkjeller. 

På en diett av urter, blader, tang og bark får den langhårete gammelnorske spælsauen hos Aa-gård nyte av Lavangen sine mange naturgitte friluftsområder. Sauen finner man naturligvis gjennom bedriftens mange produkter, enten det er i form av saueskinn i hyttene, lammekjøtt i restauranten eller midt i den nyåpnede diskgolfbanen som til tider deles med flokken på 150 sauer. 

– Vi er opptatt av å utnytte alle ressurser, både de menneskelige, men også de naturgitte her på gården. Tradisjon og kultur, ny kultur og nye tradisjoner, sier Tor Erik. 

Det er ikke bare lammekjøtt å finne på menyen her, også fersk fisk rett fra fjorden serveres. Med en fjord full av fisk og godt utstyrte båter er det godt tilrettelagt for å få napp på kroken etter et besøk her. Man kan til og med være så heldig å bryte en verdensrekord for kjempetorsk med camp midt mellom Sørøya og Lofotøyene.

Til tross for mange pågående aktiviteter er det fortsatt flere planer for videreutvikling i området med flere nye tilbud innen skigåing og klatring. Dette er altså en helt spesiell familiebedrift som gir besøkende en innovativ opplevelse med smak av gamle tradisjoner som passer for alle. 

Les mer om Aa-gård her

Arktisk Kje - en uutnyttet matskatt

Geit og kje har en sentral plass i det nordnorske landbruket. I forbindelse med produksjonen av geitemelk produseres det store mengder kje, eller geitekillinger, i Norge hvert år. Dette er en ung geit som fødes for at geitene skal produsere melk. Hannkje derimot produserer ikke melk og fortjenesten på kjøttet er ofte så liten at mange av disse blir destruert i stedet for å havne hjemme hos forbrukere. En av de som likevel lykkes med å få flere til å spise kjekjøtt er Arktisk Kje.

Arktisk Kje er et bedriftsnettverk med over 30 geitebønder i nord. Bedriften ønsker å nyttegjøre en viktig ressurs på gården og videreforedler derfor produkter av kje som pølser, kjøttboller, pinnekjøtt og fenalår. 

Selv om forbrukere foretrekker norske landbruksprodukter, havner ikke geit like ofte på norske middagsbord. Norsk kjekjøtt er imidlertid en delikatesse som ofte kan brukes på lik linje med lammekjøtt. Kjøttet er litt mørere, med mindre fett og en mild smak, og, ikke minst, bærekraftig. 

Gjennom arbeidet deres med å fremme kjekjøtt i regionen bidrar Arktisk Kje til å øke kunnskapen om matsikkerhet og ressursutnyttelse, og vil kunne bidra til å øke matforsyningen i nord om salget økes. Til årets julefeiring kan man kanskje teste ut fenalår og pinnekjøtt av kje.

Les mer om Arktisk Kje her 

Grüne Woche finner sted i Berlin fra 19.–28. januar 2024. 

Les mer om den internasjonale landbruksmessen

Deltakerbedriftene fra Nord-Norge:

Til toppen