Planprogram
Fylkesrådet vedtar at forslag til planprogram sendes på høring: juni 2022
Planprogrammet ligger ute til offentlig ettersyn til: 23. september 2022
Merknadsbehandling: oktober 2022
Fylkestinget vedtar planprogrammet: oktober 2022
Regional transportplan Finnmark 2023-2033
Utredningsarbeid og involvering: april 2022 – januar 2023
Regional transportplan ligger ute til offentlig ettersyn: mars-april 2023
Merknadsbehandling: mars-april 2023
Intern organisering
Fylkestinget
Fylkestinget er plan- og godkjenningsmyndighet for regionale planer. Fylkestinget fastsetter planprogrammet og fatter endelig vedtak etter at planforslaget har vært på høring og offentlig ettersyn.
Styringsgruppa
Styringsgruppa er divisjonsledergruppa til samferdsel Finnmark. Styringsgruppas oppgave er å gi styringssignaler, gjøre avklaringer og beslutte. Styringsgruppa vil også avgjøre om der er behov for å tilføre prosjektet ressurser i sin helhet eller delprosesser.
Administrativ prosjektgruppe
Administrativ prosjektgruppe fører planarbeidet gjennom hele perioden fram til endelig planforslag legges fram for fylkestinget. Den administrative gruppa koordinerer det faglige arbeidet, samt inviterer til medvirkning. Prosjektgruppa består av representanter fra samferdsel innenfor ulike fagområder.
Referansegruppe
Referansegruppa skal ivareta fylkes interesse innen hvert fagområde. Sikre god internt og ekstern involvering. Referansegruppa består av representanter i fylkeskommunen fra næring, plan og kultur, internasjonalt, økonomi, opplæring, og overordna planlegging.
Ekstern medvirkning
Informasjon om planarbeidet vil bli lagt ut på fylkeskommunens hjemmeside. Regional transportplan Finnmark 2023-2033 vil bli sendt på høring våren 2023. I forkant av denne høringen vil det bli gjennomført egen prosess for medvirkning i perioden oktober 2022-januar 2023.
Sendt på høring
Forslag til planprogram ble sendt på høring primo juni 2022 med høringsfrist 23. september 2022. Send innspill til høringa her. Etter høringsfristen og merknadsbehandling legges forslaget frem for behandling og vedtak i fylkestinget i oktober 2022.
Samtidig som planprogrammet ble sendt høring ble oppstart av Regional transportplan Finnmark 2023-2033 varslet.
I Regional planstrategi beskrives Regional transportplan som følger:
Regional transportplan vil være et viktig verktøy for sammenstilling og synliggjøring av utfordringer og muligheter for underliggende områder innenfor samferdsel i Troms og Finnmark. Planen vil trekke opp langsiktig transportpolitikk, og angi prinsipper og legge føringer i detaljerte handlingsprogram. Planen skal også være strategisk innrettet, med effekt av en samordning av prosesser og forvaltningsnivå regionalt. Planen settes videre i sammenheng med Nasjonal transportplan, der Regional transportplan vil vise mål og krav til alle deler av transportsystemet, og gi innspill til prosesser og planarbeid. Det legges opp til et tidsperspektiv for planen på 12 år, i tråd med Nasjonal transportplan slik at planen også ivaretar en innarbeidet rolle også som oppspill til Nasjonal Transportplan, der det legges opp til at behovet for revisjon vurderes hvert 4. år i forbindelse med utarbeidelse av regional planstrategi.
Problemstillinger
Problemstillinger som skal tas med videre i planleggingen:
Samferdsel er en viktig forutsetning for bosetting, næringsutvikling og ressursutnyttelse i fylket. Utformingen av transportpolitikken står sentralt for å nå mål innenfor klima/miljø, levekår og folkehelse. Et stort etterslep på fylkesvegnettet, tunnel- og bru utbedring, fiskerihavner, uløste rassikringsoppgaver både på riks- og fylkesveg, strategisk utvikling av riksvegnett og jernbane, og videre utvikling av sentrale knutepunkt for sjøfart og lufttransport, samt overgangen til 0- og lavutslipps kollektivtransport er sentrale utfordringer som må inkluderes i den videre planleggingen.
Regional transportplan vil ikke legge direkte føringer for arealbruken i Finnmark, og utløser derfor ikke behov for konsekvensutredning etter plan- og bygningslova.