Innfører tidsdifferensierte priser for buss i Tromsø

Klikk for stort bildeFra og med 1. februar etableres det en prøveordning med tidsdifferensierte priser i Tromsø utenfor rushtid.

20 kroner utenom rushtid

I tidsrommet 0900-1400 og 1700-0100 på hverdager, vil voksne og unge voksne betale samme pris som barn på forhåndsbetalt enkeltbillett. Det betyr 20 kroner for en busstur, mens fullpris i rushtid koster 36 kroner.

– Dette er et prøveprosjekt som gjøres i et forsøk på å spre passasjerbelastningen i rushtiden i Tromsø. På kort sikt er intensjonen å forebygge trengselssituasjoner om bord i bussen. På lang sikt vil prøveordningen evaluere om dette også vil kunne bidra til å redusere kø- og trengsel i trafikken, ved at flere velger å reise utenom rushtiden, sier fylkesråd for samferdsel, Kristina Hansen (Ap).

De som ønsker å kjøpe enkeltbillett utenom rushtid kjøper inntil videre barnebillett i Troms Billett-appen i de aktuelle tidsrommene.

Tidsdifferensierte takster kan ha positiv effekt

Urbanet Analyse har på oppdrag av Troms og Finnmark fylkeskommune vurdert spørsmål knyttet til effekter av takstreduksjon på kollektivtransporten. Analysen viser at nye tilpassede billettprodukter er et tiltak som påvirker omtrent 45 prosent av trafikantene i Tromsø. På kort sikt håper fylkeskommunen at dette bidrar til å minimere trengsel om bord, men at tiltaket også på lang sikt kan øke antall kollektivreiser ved at flere finner et billettslag som passer for seg.

– Studier viser at trafikantene ønsker et billettslag hvor en betaler per reise. Det at vi nå kan gi et nytt billettprodukt, som alternativ til periodebilletter, for å stimulere til alternative reisetidspunkter, er svært gledelig, sier fylkesråd, Kristina Hansen (Ap).

Effekter av takstreduksjoner i Tromsø (urbanet.se)

Til toppen