Jakten på fremtidens hurtigbåt er i gang

Profilbilde av Agnethe Masternes Hanssen - Klikk for stort bildeFylkesråd for samferdsel, Agnethe Masternes Hansen (Ap), sier det er gledelig å se at prosjektet har engasjert norsk maritim næring. Sunniva Tønsberg Gaski Seks leverandører vil levere fremtidens hurtigbåt til Troms og Finnmark fylkeskommune.

5. november signerte fylkesdirektør for samferdsel i Trøndelag, Erlend Solem, utviklingskontrakter med seks leverandører i prosjektet Fremtidens hurtigbåt ll.

Kontraktene ble signert på vegne av fylkeskommunene Trøndelag, Vestland, Nordland og Troms og Finnmark. Dermed er en for alvor i gang med å utvikle hurtigbåter for fremtiden.

– Prosjektet Fremtidens hurtigbåt II skal bidra til å ta hurtigbåten inn i en bærekraftig fremtid, både gjennom nullutslipp og reduksjon av energiforbruk. Det er derfor gledelig å se at prosjektet har engasjert norsk maritim næring, sier fylkesråd for samferdsel i Troms og Finnmark fylkeskommune, Agnete Masternes Hanssen (Ap).

Alle seks takket ja

Konkurransen energieffektivt design ble kunngjort 1. oktober og i de påfølgende ukene har et stort team vurdert både kvalifikasjonskrav og idéskisser.

Åtte leverandører leverte tilbud og av disse ble seks leverandører invitert til å delta i prosjektet og motta et tilskudd på 1.5 millioner til videreutvikling av sitt designkonsept.

Deltakere

De neste fem månedene skal Eker Design, ESNA, LMG Marin, SES-X, Transportutvikling og Umoe Mandal jobbe videre med sine konsepter.

I begynnelsen av april 2022 vil inntil fire leverandører inviteres med i prosjektets neste fase for videreutvikling og modelltesting av designet. Konkurransens avsluttende fase starter ved årsskiftet 2022/2023 der inntil tre leverandører får i oppgave å ferdigstille fartøydokumentasjon, inkludert kostnadsramme for bygging og drift av fartøyet. Totalt kan leverandører som får være med hele veien motta inntil 16,5 millioner kroner hver i utviklingsmidler.

Minimum 30 prosent reduksjon

Om halvannet år, i mai 2023, avsluttes designdelen av hurtigbåtprosjektet. Målet er da å ha utviklet nullutslippshurtigbåter med minimum 30 prosent lavere energiforbruk sammenlignet med dagens fartøy. Ambisjonen er å bruke de innovative design- og teknologiløsningene som en mal i fremtidige hurtigbåtanskaffelser.

Oppdragsgiver er godt fornøyd med oppstarten av konkurransen og ser frem til å følge leverandørene videre i jakten på fremtidens hurtigbåt.

Prosjektet er støttet av Klimasats, en støtteordning underlagt Miljødirektoratet for reduksjon av klimagassutslipp.

Til toppen