Dugnad for hjertespråket

Anne Toril Eriksen Balto i kofte. - Klikk for stort bildeFylkesråd Ann Toril Eriksen Balto (Sp) oppfordrer alle til å delta på Samisk språkuke 19. til 25. oktober. Foto: Lars Åke Andersen.   – Fylket vårt rommer en stor samisk befolkning og vi har derfor et naturlig ansvar for å støtte og trygge samiske språk, sier fylkesråd Anne Toril Eriksen Balto (Sp) i anledning Samisk språkuke.

Vil du lese denne saken på samisk? Bytt språk oppe til høyre, eller klikk her

For andre år på rad oppfordrer Sametinget hele Norge til å bli med på en felles samfunnsdugnad for å synliggjøre og øke kunnskapen om samiske språk. Samisk språkuke arrangeres over hele landet 19. til 25. oktober.

– Språket er en viktig identitetsmarkør og kulturbærer for oss samer, og det gjør noe med deg når du ser og hører det overalt. Vi kaller det ikke hjertespråket uten grunn, sier fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp).

Fylkesråden oppfordrer ikke bare fylkeskommunale enheter til å delta på dugnaden, hun vil at hele fylket skal bli med å løfte språket fram.

– Å vise det språklige og kulturelle mangfoldet vi har ikke bare her i nord, men i hele landet, vil være med å bygge bro mellom det samiske og det norske samfunnet. Så jeg oppfordrer dere alle, bruk kreativiteten og la det samiske språket syns der dere er.

Hun understreker at alle kan delta, selv de som ikke føler de behersker samisk språk i stor grad.

– Du trenger ikke være ekspert, det viktigste denne uka er at språket synes og høres. Hva med å for eksempel si bures istedenfor hei. Eller giitu istedenfor takk?

Flere markeringer

Rundt om i Troms og Finnmark er det mange markeringer i løpet av uka og fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp) håper så mange som mulig tar seg tid til å stikke innom eller gjennomføre en aktivitet som synliggjør og styrker de samiske språkene i samfunnet.

En oversikt over alle arrangementene landet rundt finner du her

Her en noen utvalgte arrangementer i regi av Troms og Finnmark fylkeskommune:

  • fylkeskommunenes Facebookside kjøres det et minikurs i uttale av samiske bokstaver. Vi tar for oss en ny bokstav hver dag, så følg med der.
  • Troms og Finnmark fylkesbibliotek har også laget et program for folkebibliotekene i fylket. Til sammen vil det avholdes 10 arrangementer.
  • På Halti/Nordreisa bibliotek vil Jens Martin Mienna fortelle om boka han har skrevet om Nilla ja Ádegáhttu - Halloween. Arrangementet er tospråklig, nordsamisk/norsk og er tilpasset barnehage, småtrinn og mellomtrinn.
  • På Tromsø bibliotek og byarkiv vil forfatter Beate Heide fortelle på norsk og Berit Alette Mienna vil fortelle på samisk om Nammalávlla – en fortelling om en isbjørn unge som kommer vekk fra mammaen sin mens de vandrer mot havet.  Arrangementet er tospråklig nordsamisk og norsk og strømmes fra Tromsø bibliotek til bibliotekene i Troms og Finnmark.
  • På Tana folkebibliotek vil Siri Broch Johansen samtale med Harald Gaski om boka si, Reivvet kommišuvdnii. Arrangementet er for voksne.
  • På Alta bibliotek vil Edel Marit Gaino fortelle om boka si, Dološ balddonasat. Dette arrangementer er på nordsamisk og er tilpasset mellomtrinn, ungdomstrinn og voksne også dette strømmes fra Alta bibliotek til folkebibliotekene i Troms og Finnmark.
Til toppen