Gratulerer Reidun Mellem

–Takk for alt du har gjort for det kvenske og for det nordnorske, og dermed for Norge. Din fortjenestemedalje er av den sjeldent fortjente typen, sa fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) i sin hilsningstale. Hanne H. Lille, Troms og Finnmark fylkeskommune Kvenseminaret 2021 ble åpnet med overrekkelse av Kongens fortjenstmedalje til Reidun Mellem; mangeårig forfatter og forkjemper for kvensk språk og kultur.

De rundt 60 oppmøtte på Kvenseminaret 2021 ble i åpningen av seminaret fortalt at det ventet en «kvensk overraskelse», og den overraskelsen var intet mindre enn utdelingen av Kongens fortjenstmedalje til Reidum Mellem.

Mellem har i løpet av sitt 90 år lange liv gitt ut en rekke bøker, og temaet for hennes forfatterskap har især vært kvener, læstadianisme og krigstiden med evakueringsdramaet i nord.

Hun var også en sentral skikkelse da Norske kveners forbund - Ruijan kvääniliitto ble stiftet i 1987.

Fylkesordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) holdt hilsningstale på vegne av Troms og Finnmark fylkeskommune. Talen kan leses i sin helhet under bilde.

Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, sto for det offisielle overrekkelsen av Kongens fortjenestemedalje til Reidun Mellem. Hanne H. Lille, Troms og Finnmark fylkeskommune Hilsningstale til Reidun Mellem

1931: Børskrakket på Wall Street har knekt mennesker og bedrifter i hele verden. I Norge er arbeidsledigheten på over 30 prosent.

Konfliktene i arbeidslivet skaper farlige tilstander i hele landet, særlig på Menstad.

Et av de få globale lyspunkt dette året var at Thomas Edison endelig fikk lyspæren til å virke.

I en slik verden, med litt lys og mye mørke, kom det et lite pikebarn til verden på Elvevoll i Storfjord.

Hun ble født inn i et sterkt fornorsket Norge. Både det samiske og det kvenske skulle lukes bort.

Nasjonalromantikkens gullalder ble smertefull og kostbar for minoriteter i den unge nasjonalstaten.

Ingen i det lille Nord-Troms-samfunnet kunne ha den ringeste anelse om at den lille jenta, som fikk navnet Reidun, skulle være med å forandre landet hun ble født i.

Med sine finske aner og sin dype forankring i kvensk språk, kultur og identitet meldte hun seg på i en av de lengste maratonløp som noen frivillig har deltatt i. Kampen for å bli sett, kampen for å bli anerkjent, kampen for språk, kampen for rettigheter, kampen for kvensk kultur.

90 år senere er det nesten som et eventyr å ta innover seg hva Reidun Mellem har bidratt til. Stiftelsen av Norske kveners forbund i 1987 ble en av maratonløpets viktigste milepæler. Med det fikk hun og andre kvener et redskap. Et redskap spisst nok, sterkt nok og holdbart nok til at det kvenske 34 år senere er blitt en selvfølgelig del av det store fellesskapet.

Mye arbeid gjenstår.

Men nå står vi på dine, skuldre Reidun. Takk for alt du har gjort for det kvenske og for det nordnorske og dermed for Norge. Din fortjenestemedalje er av den sjeldent fortjente typen.

Kvenseminaret arrangeres årlig av Troms og Finnmark fylkeskommune.

I årets seminar er fokuset på det positive som skjer akkurat nå – særlig blant unge. Hva har vært grunnlaget for denne blomstringen? Hvordan finner unge kvener/norskfinner sin identitet og tilhørighet i et landskap mellom fortid og framtid? Hvordan kan kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur være en ressurs for landsdelen?

Til toppen