Veien videre – tie etheenpäin

– Vårt arbeid for det kvenske og norskfinske er på ingen måte ferdig, sa fylkesråd Ronald Wærnes (Sp) ved åpninga av Kvenseminaret 2022 i Vadsø.

Kunstnerisk innslag ved Kvääniteatteri, skuespiller Sara Maria Maliniemi Lindbach. Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

– Vi tar med oss erfaringer fra de tre siste årene når vi nå går framtida i møte. Kvensk og norskfinsk er en viktig del av den flerkulturelle identiteten i fylket, og vårt arbeid for å støtte og styrke det skal fortsette, sa Wærnes, fylkesråd for økonomi og kultur i sin digitale åpningstale til de 55 frammøtte.  

Les resten av talen her (PDF, 176 kB)

En dame med en brosjyre i hånden er i fokus. Rundt henne ser man flere sittende mennesker. Bildet er tatt innendørs. - Klikk for stort bildeDeltakere under Kvenseminaret 2022 som ble avholdt ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

Oppmerksomhet rundt det kvenske

Fylkesråden snakket også om Troms og Finnmark fylkeskommunes arbeid og satsinger på kvensk vitalisering. Vadsøs ordfører, Wenche Pedersen (Ap) fokuserte i sin tale på aktivitet, deltakelse og oppmerksomhet på det kvenske.

Viktige aktører

Kristin Solbjør, avdelingsdirektør i Kommunal- og distriktsdepartementet viste til økte tilskuddsordninger/beløp de senere år til kvensk språk og kultur. Disse midlene flyttes nå over til Kulturrådet – som skifter navn til Kulturdirektoratet fra 2023. Hun sa bl.a. at det er utfordringer med å bygge opp et minoritetsspråk.

Guri Langmyr Iochev og Espen Hernes i Kulturrådet snakket om rådets rolle, og de sa de hadde god dialog med fylkeskommunen. Her forventes det 10,9 millioner kroner fra rådet til kvenske formål neste år.

Synlighet

En mann står å taler. I bakrunnen kan man se et større lerret med en presentasjon. I forgrunnen ser man flere deltakere, de sitter. Bildet er tatt innendørs. - Klikk for stort bildeKvenseminaret 2022: Bernt-Johnny Bertheussen i Scene Nord snakket blant annet om de mange tiltak/oppsetninger innenfor Den Kulturelle Skolesekken (DKS) i Troms og Finnmark. Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

Det er veldig mange tiltak/oppsetninger innenfor Den Kulturelle Skolesekken i Troms og Finnmark. Dette kunne Bernt Johnny Bertheussen i Scene Nord fortelle til deltakerne.

Teatersjef i Kvääniteatteri, Frank Jørstad, var opptatt av scenekunst som identitetsbygger og banebryter. Teateret har hatt sin første oppsetning, og fylkeskommunen er en av medeierne i den nye institusjonen.

Ansvar for kvener og norskfinner

Mia Krogh ved Varanger Museum orienterte om ansvaret og rollen til Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum; her har de et nasjonalt ansvar på temaet.

Til slutt i programmet snakket Raymond Olufsen ved Kväänin kielisentteri om språksenterets prosjekter som handler om å lære og vedlikeholde kvensk språk.

Divisjonsdirektør Marianne Pedersen i Troms og Finnmark fylkeskommune rundet av seansen. Det var første gangen siden 2017 at kvenseminaret har blitt arrangert i Finnmark.

Et større lerret er i fokus. Man kan se en mann på skjermen som snakker. Bildet er tatt innendørs og det er flere sittende deltakere som sees i forgrunnen. - Klikk for stort bildeFylkesråd for økonomi og kultur, Ronald Wærnes (Sp), åpnet Kvenseminaret som ble avholdt ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK
Til toppen