Nei til fritt skolevalg

Klikk for stort bildeFylkesråd for utdanning, Bjarne Rohde (SV). Foto: Lars Åke Andersen. Vil lovfeste fylkeskommunens rett til å selv velge opptaksmodell i den videregående skolen.

Fylkesråd for utdanning, Bjarne Rohde (SV), frykter skolenedleggelser i distriktene om regjeringens forslag om fritt skolevalg går gjennom. Det kom fram under en høring i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, 12. februar 2020.

– For oss er det avgjørende at det regionale demokratiet selv kan bestemme over videregående opplæring, herunder valg av opptaksmodell. For Troms og Finnmark vil fritt skolevalg i verste fall kunne føre til at tilbudet i distriktene reduseres, uttalte fylkesråd Bjarne Rohde (SV).

Han poengterte videre at fritt skolevalg i praksis betyr at det innføres karakterbasert opptak til videregående opplæring, og at konsekvensene av dette er for dårlig utredet.

– Landets regioner er forskjellige, både geografisk, demografisk og med store variasjoner i det næringslivet og de arbeidsplassene som ungdommen skal utdanne seg til. En lik opptaksmodell kan derfor slå veldig forskjellig ut, sa fylkesråd for utdanning, Bjarne Rohde (SV).

Ufrivillige borteboere

En annen konsekvens av innføring av fritt skolevalg vil være at det flere elever må belage seg på å bli ufrivillige borteboere for å få gjennomført den utdanningen de ønsker.

– Å søke seg til et utdanningstilbud som ikke finnes på hjemplassen er en ting, men å bli tvunget til å flytte er noe helt annet. I tillegg er reiseavstandene og kostnadene i Troms og Finnmark ekstra utfordrende for de som bor på hybel. Og vi kan ikke ha det sånn at ungdom står i fare for ikke å få videregående opplæring forbi han eller henne ikke har råd, poengterte fylkesråd Bjarne Rohde (SV) avslutningsvis.

Fylkestinget i Troms og Finnmark behandlet denne saken i desember 2019. De gikk imot forslaget.

Her kan du lese vedtaket (Sak 23/19)

Til toppen