Noen tips fra Utdanningsdirektoratet
Slik forbereder du deg i forkant av skriftlig eksamen:
Se video fra Utdanningsdirektoratet
Retningslinjer for eksamen
Retningslinjene gjelder for Troms og Finnmark fylkeskommune, samt Svalbard. De er oppdatert etter at nye læreplaner (LK20) ble innført høsten 2020. Dokumentet gjelder både for elever og for privatister.
I retningslinjene beskrives hvordan eksamen gjennomføres i praksis.
Les retningslinjer for eksamen her.
Unntak: Kroppsøving og de fleste idrettsfag avviker fra dette. Se eksamensveiledningen nedenfor.
Alle muntlig-praktiske idrettsfag som vises i tabellen under, har 24 timers forberedelse. Dette avviker fra andre muntlig-praktiske fag. Forberedelsesdelen til disse fagene, sender sensorene til deg på e-post 24 timer før eksamen starter. Flere av fagene fordrer at du innen fristen, melder fra om hvilke(n) idrett(er) eller aktivitet(er) du har valgt. Hvilke fag dette gjelder framgår av rammeverket.
Alle hjelpemidler er tillatt både under forberedelsen og under eksamen. Men under eksamen er det ikke tillatt å kommunisere med andre, unntatt sensorene og eventuelle objekter der dette er relevant.
Hvis du klikker på fagnavnet vises kompetansemålene i faget i et nytt vindu.
Viktig: Kandidater som ikke oppgir selvvalgt idrett eller aktivitet, vil bli eksaminert i en eller flere idretter eller aktiviteter som er bestemt av sensorene.
Husk hensiktsmessig bekledning.
Spørsmål om retningslinjene kan rettes til eksamensskolen eller til eksamenskontoret. Spørsmål sendes til Utdanning vest (eksamenskontoret i Tromsø) om du skal ta eksamen i tidligere Troms fylkeskommune, eller til Utdanning øst (eksamenskontoret i Vadsø) om du skal ta eksamen i tidligere Finnmark fylkeskommune.
Send e-post til Utdanning vest
Send e-post til Utdanning øst
Læreverk
Som privatist må du selv velge hvilket læremateriell du skal bruke. En rekke digitale læreverk er fritt tilgjengelige på nettsidene til Nasjonal digital læringsarena.
Forberedelsesdag for skriftlig eksamen
Enkelte fag med skriftlig eksamen har forberedelsesdag dagen før eksamen (helg og helligdager ikke medregnet).
Noen fag har to forberedelsesdager
Disse er:
Utdanningsdirektoratet publiserer materiell til forberedelsen klokka 09:00 på den første forberedelsesdagen.
Alternativt kan du fra samme tidspunkt hente papirutgaven hos eksamensskolen. Dette gjelder ikke fag med ny læreplan som ikke trykkes og som derfor må lastes ned.
Last ned materiell til forberedelsen av eksamen fra https://kandidat.udir.no/forberedelsesdag
Skriftlig eksamen etter gammel læreplan og to-delt eksamen
Vi anbefaler deg å bruke vår dokumentmal når du skriver eksamensbesvarelsen på datamaskin i fag etter gammel læreplan og på del to i fag med todelt eksamen. Kontroller på forhånd at datamaskinen din har støtte for redigering av ODT-filer (Open Document Text). Malen må lastes ned før du møter opp til eksamen.
Last ned vår dokumentmal (ODT, 7 kB)
Skriftlig eksamen i fag med ny læreplan
Skriftlig eksamen i fag med ny læreplan (LK20) kan ikke leveres på papir.
Se informasjon om hjelpemidler ved skriftlig eksamen
Informasjon om og eksempel-oppgaver i utvalgte fremmedspråk. Passordet til eksempel-oppgavene, kan du få hos eksamensskolen eller hos eksamenskontoret i fylkeskommunen.
Les også om dette, samt krav til utstyr, på Utdanningsdirektoratets nettsider
Tidligere gitte skriftlige eksamensoppgaver
Sentralt gitt skriftlige oppgaver finner du på Utdanningsdirektoratets nettsider. Oppgaver markert med hengelås er på grunn av beskyttelse av materiale med opphavsrett, passordbeskyttet. Kontakt i så fall eksamensskolen eller utdanningsetaten. Hvis du lurer på hvordan din eksamensbesvarelse ved sentralt gitt eksamen blir vurdert, kan du lese mer om dette på samme nettsted.
Eksamensoppgaver fra muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen publiseres ikke.
Rammeverk for fag i LK06 vil bli faset ut. Det vil ikke bli lagd rammeverk for fag i LK20. Informasjon om eksamen er beskrevet i Retningslinjer for eksamen.
Fordypningsemne og valgbare emner
I enkelte muntlige fag er det behov for å sende inn liste over fordypningsemne eller valg av emner eller særidrett. Det framgår av læreplanen i det enkelte fag om du skal velge lærestoff. For idrettsfag kan du sjekke tabellen lenger opp på siden.
Ett eksempel på dette er REL1001 Religion og etikk der kandidaten må oppgi en valgfri religion, to valgfrie konfesjoner og tre valgfrie filosofer. I den nye læreplanen (REL1003) stilles det ingen slike krav.
I REA3042 Geofag 1 (ny læreplan) er det ikke krav om å skrive en fordypningsoppgave slik som det var for REA3008 Geofag 1 (utgått læreplan).
De tidligere rammeverkene inneholdt slik informasjon. Men de er fjernet fra våre nettsider fordi disse har blitt oppfattet som en forskrift fastsatt med hjemmel i læreplaner og i forskrift til opplæringsloven. Lister over laboratorieøvelser for eksempel, fungerer som en innskrenking av læreplanen. Fylkeskommunen har ikke anledning til å endre læreplanmål på denne måten.
Frister for innsending av valgbare emner eller lignende
I fag der det skal sendes inn lister over valgbare emner eller lignende, er frist for innsending 15. oktober i høstsemesteret og 1. april for vårsemesteret. Lister som er innsendt etter fristen, vil kun bli tatt hånd om dersom kapasiteten tillater det.
For idrettsfag der det skal sendes inn særidrett(er) eller aktivitet(er) er det andre frister for innsending: 1. oktober i høstsemesteret (nytt høsten 2019) og 15. februar for vårsemesteret (nytt våren 2020).
Se eksamensveiledning for idrettsfag.
Hvor skal listen sendes?
Listen skal sendes til eksamensskolen.
Vi foretrekker at du bruker e-post og at lista er et vedlegg i PDF- eller Word-kompatibelt filformat. Navngi fila etter følgende mønster: fagkode + ditt navn for eksempel "REL1001_Jon Blund.pdf".