NORA finansierer prosjekter i et område som omfatter Færøyene, Grønland, Island og i de norske kystfylkene. Til tross for store avstander, har NORA-landene likevel en rekke felles karakteristika, felles utfordringer og historiske, institusjonelle og kulturelle bånd. I tillegg har NORA-landene en strategisk viktig beliggenhet som inngangsport til Arktis.
NORAs virksomhet deles i tre deler:
1. Det prosjektstøttende NORA som etter søknadsprosedyrer støtter samarbeidsprosjekter mellom aktører i Nord-Atlanteren og Arktis.
2. Det agendasettende NORA tar initiativ til på forskjellig vis å sette vedkommende temaer fra for eksempel NORAs prosjektvirksomhet samt komitéens egne temaer på den politiske agendaen i Nord-Atlanteren og Arktis.
3. Det allianseskapende NORA søker samarbeid og synergi med andre aktører og organisasjoner som er aktive i det nordatlantiske området, for således å styrke felles innsatser.
NORA-strategien 2021-2024
NORA er en liten organisasjon med et stort nedslagsfelt. I perioden vil NORA arbeide for et tettere samarbeid på områder som er viktige for regionens utvikling. Oppsummert skal NORA i perioden jobbe for fire hovedmål:
1. Å bidra til regionens generelle utvikling.
2. Å bidra til å diversifisere regionens økonomier med nye og innovative løsninger.
3. Å bidra til en grønn, konkurransedyktig og sosialt bærekraftig utvikling i Nord-Atlanteren på prioriterte innsatsområder.
4. Arbeide for tettere samarbeid med Nordens naboer mot vest, spesielt Skottland.
NORA har en prosjektfinansieringsordning og prioriterer søknader innenfor følgende sektorer:
1. Bioøkonomi
2. Bærekraftig turisme
3. Sirkulær økonomi
4. Transport
5. Energi
6. Lokalsamfunn
Les mer om NORA-strategien og prioriterte satsningsområder for prosjektfinansiering i strategidokumentet 2021-2024: NORA-strategi 2021-2024.
Koordinator for de nordnorske fylkene er Nordland fylkeskommune ved Eilen Zakariassen.
Les mer på NORAs nettsider