Her får 21- og 22-åringer halv pris

Tannlege og overtannlege står fornøyd ved tannlegestolen, klar til å ta imot flere unge pasienter. - Klikk for stort bildePå Sør-Tromsøya tannklinikk har tannlege Jeanett Thomassen behandlet pasienter fra de har vært barn med gratisrettigheter til de har blitt 19- og 20-åringer med refusjonsrettigheter. I år har hun fått en del av pasientene tilbake som 21- og 22-åringer med refusjonsrett. Det er en utvikling som gleder overtannlege Camilla Pedersen (til høyre). Victor Omma/Troms og Finnmark fylkeskommune  Flere unge og studenter kan spare penger ved å legge tannlegebesøket til en av fylkeskommunens klinikker, nå som 21- og 22-åringer får halv pris.

Tilbudet i den offentlige tannhelsetjenesten er utvidet til å gjelde 21- og 22-åringer. Gruppen får dekket halve regninga hos fylkeskommunens tannklinikker.

Barn og ungdom har allerede rett til gratis tannbehandling til og med året de fyller 18, og 75 prosent refusjon som 19- og 20-åring. Utvidelsen for 21- og 22-åringer fikk virkning fra 1. januar 2022 da den ble vedtatt av Stortinget tidligere i år.

Du kan lese mer om tilbudet her

– Et viktig steg i riktig retning

Fylkesrådslederen smiler i fylkestingssalen. - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) er storfornøyd med at flere unge nå kan få billigere tannhjelp. Victor Omma/Troms og Finnmark fylkeskommune  – Det gjør at flere unge, og særlig studenter, får råd og mulighet til å sjekke tennene, sier fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap).

– Dette er et viktig steg i retning av å likestille munnhelse med resten av kroppen, samtidig som vi styrker det forebyggende arbeidet for god tannhelse, tilføyer fylkesråden.

– Vi er veldig glade for ordningen, sier overtannlege Camilla Pedersen i Tromsø.

Og hun ønsker utvidelsen velkommen selv om den gjelder en gruppe som generelt har god tannhelse, som hun selv påpeker.

Håper studentene tar kontakt

– Det er lurt å sjekke tennene regelmessig, men vi vet at prisen for å gå til tannlegen kan være en inngripen i økonomien for mange unge, sier hun og viser til at det er mange studenter blant gruppen som nå får halv pris.

Det at det er mange studenter i gruppen gjør imidlertid at tannhelsetjenesten – som vanligvis tar direkte kontakt med aktuelle pasientgrupper – nå i større grad er avhengig av at pasientene selv tar kontakt.Overtannlegen forklarer engasjert - Klikk for stort bildeOvertannlegen i Tromsø tror mange unge opplever behov for økonomisk støtte til tannhjelp, og håper studentene som vil benytte seg av tilbudet tar kontakt. Victor Omma/Troms og Finnmark fylkeskommune  

– Det er en pasientgruppe som vi har dårlig oversikt over, sier Pedersen og viser til at studenter ofte er folkeregistrert i en annen kommune enn den de bor i.

Ifølge overtannlegen er det altså også god grunn for unge til å oppsøke tannlege selv om det i utgangspunktet står bra til med tennene.

– Det vil være en liten andel som har et større behandlingsbehov, og det finnes mange tilstander som ikke gir symptomer, sier hun.

Hun tilføyer også at det i tyveårsalderen ikke er uvanlig å få problemer med visdomstennene.

– Når det er sagt så er det ikke slik at alle trenger å sjekke seg årlig. Behandleren vurderer individuelt og forteller deg når du bør komme inn til neste kontroll.

Finn din nærmeste tannklinikk her

Til toppen